Referendum o změně volebního systému Poláky nepřitáhlo, je neplatné

Polské referendum o zavedení většinového volebního systému, financování politických stran a daňových předpisech je neplatné. Podle dílčích výsledků zveřejněných volební komisí se plebiscitu zúčastnilo pouhých 7,48 procenta voličů. K tomu, aby bylo referendum platné, by muselo k urnám přijít přes 50 procent z více než 30 milionů oprávněných voličů.

Volební komise měla zveřejnit konečné výsledky referenda v pondělí večer. Klíčový údaj o nízké účasti ale oznámila už po sečtení hlasů ve dvou třetinách volebních okruhů. Už v neděli se objevovaly zprávy, že volební místnosti zejí prázdnotou. Z 23 000 Poláků žijících v USA hlasovalo jen 656, v jedné obci u Čenstochové na jihu Polska nepřišel k urnám ani jediný volič.

Kukiz už slíbil odvetu

„Partajní režim zvítězil nad občanem,“ komentoval referendum jeho strůjce, rocker Pawel Kukiz, který v prezidentských volbách skončil na třetí příčce. Přislíbil odvetu v parlamentních volbách na konci října. Referendum vyhlásil bývalý polský prezident Bronislaw Komorowski v marné snaze získat v prezidentských volbách Kukizovy příznivce.

Polské referendum o změně volebního systému zaznamenalo nízkou volební účast
Zdroj: ČTK/AP/Czarek Sokolowski

Analytici výsledek referenda označují za Kukizovu porážku a obávají se, že by nízká účast v referendu mohla ovlivnit i ochotu hlasovat ve volbách 25. října.

Průzkumy slibují vítězství opoziční straně Právo a spravedlnost, z níž vzešel i nový polský prezident Andrzej Duda. Ten se snažil spolu s volbami uspořádat i další referendum o privatizaci státních lesů a o důchodovém a školním věku, avšak polští senátoři v pátek jeho návrh zamítli.