Malajsie našla 61 těl migrantů z převržené lodi

Malajsie zatím nalezla 61 mrtvých trosečníků z lodi, která se ve čtvrtek převrátila u Malackého průlivu. Převážela nejspíše desítky migrantů z Indonésie. Na její potopení upozornili místní rybáři, kterým se podařilo zachránit 15 lidí.

Podle pobřežní služby bylo příčinou potopení lodi nepříznivé počasí. Byla určena pro zhruba 70 lidí, ale na její palubě jich byla asi stovka.

Mrtví byli převážně muži, ale také jedno batole. Předpokládá se, že ztroskotání přežilo jen asi 20 lidí. „Pokud se nenajdou žádná další těla, můžeme pátrací a záchranné operace v úterý odvolat,“ řekl Teh.

Odhaduje se, že v Malajsii na stavbách, plantážích, v továrnách a ve službách pracuje na šest milionů přistěhovalců, většinou z Indonésie. Jihovýchodní Asie zažila velkou migrační krizi v květnu poté, co po thajské operaci proti pašerákům lidí zůstaly na moři opuštěné lodě s několika tisíci migranty z Barmy a Bangladéše.

K tragédii u malajsijských břehů došlo v době, kdy Evropa čelí jedné z největších uprchlických krizí a kdy stovky lidí zahynuly ve Středozemním moři při plavbě k evropským břehům.