Zaorálkova mise v Íránu: Obchodní námluvy, apel kvůli Sýrii i pozvání do Prahy

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek na návštěvě Íránu pozval svého protějška Mohammada Džaváda Zarífa do Prahy. Ministři při setkání hovořili mimo jiné o současné migrační vlně v Evropě, situaci na Blízkém východě a také o boji s radikální organizací Islámský stát. Zaorálek jako první ministr zahraničí po vzniku ČR však přijel do Teheránu hlavně kvůli obchodním kontaktům. Ty se otveřely po nedávné dohodě Íránu s mocnostmi o regulaci jaderného programu.

Zaorálkova návštěva podle něj usnadní vzájemné kontakty. „Je to nový začátek vztahů... Doufáme, že díky posílení ekonomických vztahů se zjednoduší i vztahy na politické rovině,“ řekl Zaríf. Dalším krokem pak má být cesta šéfa íránské diplomacie do Prahy.

Oba politici hovořili také o bezpečnostní situaci na Blízkém východě a shodli se, že je důležité zejména stabilizovat situaci v Sýrii. „Není žádné jednoduché řešení, je třeba vytvořit předpoklady, aby politické řešení mohlo vzniknout... Musíme zahrnout i ty, bez nichž se řešení najít nedá,“ řekl Zaorálek na tiskové konferenci. Zdůraznil přitom, že právě Írán má hrát významnou roli.

Zaorálek je prvním šéfem české diplomacie, který od vzniku samostatné České republiky do Íránu zavítal. Jeho návštěva, plánovaná delší dobu, se shodou okolností koná necelé dva měsíce poté, co se mezinárodní mocnosti s Teheránem v červenci dohodly na omezení jeho jaderného programu. Pokud k tomu podle dojednaných podmínek dojde, Západ postupně zruší ekonomické sankce, které na Írán po roce 2006 v několika kolech uvalily OSN, Evropská unie a Spojené státy.

Zaorálek: Írán se musí více angažovat v řešení syrské krize (zdroj: ČT24)

Česká delegace, jejíž součástí jsou i zástupci padesátky podniků, do Íránu dorazila v pátek. V sobotu Zaorálek zahájil podnikatelské fórum v Isfahánu, které má pomoci navázat obchodníkům kontakty s íránskými partnery.

V neděli se kromě Zarífa český ministr setkal i s šéfem parlamentu Alím Larídžáním a vedením íránské komory průmyslu, hornictví a zemědělství. Při obou příležitostech se opět hovořilo o znovunavázání obchodních vztahů, které v poslední letech prošly krizí, když hodnota vývozu do Íránu od roku 2010 téměř čtyřnásobně klesla. Vyvrcholením Zaorálkovy cesty do Íránu bude pondělní setkání s prezidentem Hasanem Rúháním, na programu jsou i schůzky s ministry financí a průmyslu a obchodu.