Exploze na Sinaji zranila skupinu vojáků mise, v níž působí i Češi

Výbuch dvou bomb zranil na egyptském Sinaji šest vojáků mezinárodních jednotek. Podle agentury Reuters stojí za útokem pravděpodobně radikální islamisté. Čtyři ze zraněných jsou Američané, další dva pocházejí z Fidži. V rámci mezinárodní mise působí na Sinaji i 17 českých vojáků – ti jsou v pořádku.

K výbuchům došlo nedaleko kontrolního stanoviště Gurá na severovýchodě Sinajského poloostrova. První exploze zranila dva vojáky z Fidži, druhý výbuch pak skupinu Američanů, kteří jim přispěchali na pomoc. Všichni zranění byli letecky dopraveni do nemocnice, podle Pentagonu nejsou v ohrožení života. Čeští vojáci jsou podle mluvčího generálního štábu Jana Šulce v pořádku.

Neklidný Sinaj: Stane se prokletím mezinárodní mise? (zdroj: ČT24)

Češi působí na Sinaji už 6 let

Mezinárodní organizace MFO je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem z roku 1979. Čeští vojáci na Sinaji působí od roku 2009. Do velitelských struktur armáda vysílá tři důstojníky. Od listopadu 2013 v zemi navíc působí 14 vojáků v rámci letecké jednotky s přepravním letadlem CASA.

  • Na Sinaji se v posledních letech výrazně zhoršila bezpečnostní situace kvůli činnosti radikálních islamistů. Skupina Ansar Bajt al-Makdis, která se před časem přihlásila k organizaci Islámský stát, útočí především na egyptské bezpečnostní složky.
obrázek
Zdroj: ČT24

Islamisté jsou nespokojení především s režimem prezidenta Abdal Fattáha Sísího, který se dostal k moci po svržení islamisty Muhammada Mursího v červenci 2013. Od té doby na Sinaji zabili na stovky osob, další desítky lidí zavraždili v Káhiře i jiných městech.