Středomořská mise EU by mohla zneškodňovat pašerácké lodě

Námořní operace pod značkou EU bude možná za několik týdnů aktivně zasahovat proti pašeráckým lodím ve Středozemí – včetně možného ničení plavidel. Navrhuje to šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová jako opatření, které má zamezit převozu tisíců migrantů k evropským břehům, často s tragickou dohrou.

Kvůli nestabilním a přeplněným lodím už se letos utopilo ve Středozemním moři přes 2000 lidí. Unie se rozhodla, že od června spustí operaci Eunavfor Med. Její plavidla a lidé se dosud věnovali sběru a analýze zpravodajských informací.

Z těch podle Mogheriniové plyne, že po nyní navrhovaném přechodu do druhé fáze bude možné také v mezinárodních vodách účinně zasahovat. Pokud by totiž nyní navrhované širší mantinely operace platily už v minulých pěti týdnech, mohly mít lodě Eunavfor možnost zakročit už celkem šestnáctkrát.

Uprchlíci ve Středozemním moři
Zdroj: ČTK/AP

Evropští diplomaté zdůrazňují, že operace je v souladu s mezinárodním právem. Proto by k jejímu plnému spuštění také v územních vodách například afrických zemí byl potřeba souhlas Rady bezpečnosti OSN a příslušných států. Na tom podle Mogheriniové „práce pokračují“.

O návrhu posunout se ve Středozemním moři od pozorování k aktivním akcím budou v pátek a v sobotu jednat i ministři zahraničí EU. V příštích týdnech bude také potřeba najít dodatečné prostředky k tomu, aby své nové úkoly mohla nejnovější evropská námořní operace úspěšně plnit.

Paříž a Berlín chtějí prosadit společné standardy pro péči o běžence

Evropští lídři během čtvrtka také oznámili, že chtějí prosadit evropské standardy péče o běžence. V čele této iniciativy jsou francouzský prezident Francois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová. Chtějí naoříkald prosadit nová pravidla pro nakládání s odmítnutými žadateli o azyl v jiné zemi. EU by prý měla vytvořit společný seznam zemí, které jsou považovány za bezpečné a jejichž občané azyl nemohou získat.

Dokument, který palác francouzského prezidenta zveřejnil, vyzývá ke sjednocení standardů. Ty mají posílit evropský azylový systém, zajistit návrat odmítnutých migrantů do zemí původu a poskytnout potřebnou podporu zemím, ze kterých běženci pocházejí a kterými při cestě na Západ procházejí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Šéfové německé, francouzské a italské diplomacie také znovu apelovali na "spravedlivé rozdělení" uprchlíků mezi unijní země. K tomu dnes opětovně vyzvala i německá kancléřka Angela Merkelová, která je na návštěvě Švýcarska.

Proti možnému zavedení kvót se ale staví východní část EU. "Kvóty přistěhovalce nezastaví a nezabrání tomu, aby umírali v nákladních autech nebo v lodích," řekl deníku Bild slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. Zkušenosti z azylového řízení navíc podle něj ukazují, že běženci nechtějí na Slovensku zůstat, ale chtějí pokračovat do Německa, Švédska nebo Británie.

Proti kvótám se v Bildu vyslovili i ministři zahraničí Litvy a Lotyšska. "Povinné kvóty problém neřeší," řekl deníku litevský ministr Linas Linkevičius. "Chceme pomáhat těm, kteří se bojí o život a prchají před válkou, ale ne těm, kteří prostě jen chtějí lepší život," doplnil.

Fotbalový Bayern vytvoří tréninkový kemp pro uprchlíky

V Německu roste ochota podílet se na pomoci běžencům, kteří do země přicházejí v nebývalém počtu. Fotbalový klub Bayern Mnichov slíbil, že vytvoří tréninkový kemp pro uprchlíky a poskytne finanční pomoc na zvládání přistěhovalecké vlny. Červený kříž v Bavorsku přijímá denně desítky dobrovolníků, kteří se chtějí o imigranty starat.

Fotbalový klub Bayern vnímá jako svou společenskou odpovědnost pomáhat dětem, ženám a mužům, kteří jsou v nouzi."
Karl-Heinz Rummenigge
Předseda představenstva, FC Bayern Mnichov

Mnichovský klub proto podle něj vytvoří kemp pro běžence, kde kromě tréninku fotbalu bude pro přistěhovalce zajištěno stravování a kde budou navštěvovat hodiny němčiny.