U Aljašky byly poprvé zpozorovány čínské bojové lodě

Do mezinárodních vod v Beringově moři u Aljašky připlulo pět čínských lodí – tři z nich jsou bojová plavidla. Je to vůbec poprvé, co se čínské námořnictvo do této oblasti vydalo. Americká armáda plavidla sleduje. Na Aljašce se zrovna nachází prezident Barack Obama.

Pentagon uvedl, že v mezinárodních vodách jsou tři bojové lodě, jedna zásobovací a jedna obojživelná. Pohybují se směrem k Aleutským ostrovům, o něž se dělí USA a Rusko, napsal list The Wall Street Journal. USA pozorovaly čínské lodě v Beringově moři vůbec poprvé, konstatoval mluvčí Pentagonu Jeff Davis.

O bezpečnost se nebojíme, hlásí Washington

Americké úřady nevnímají plavidla jako ohrožení vlastní bezpečnosti, důvod jejich přítomnosti je ale nejasný, konstatoval mluvčí Bílého domu Josh Earnest. „Respektujeme, že všechny národy mají právo na svobodu pohybu v mezinárodních vodách v souladu s mezinárodním právem,“ podotkl mluvčí amerického ministerstva obrany Bill Urban.

Podle čínského ministerstva obrany provádějí lodě v oblasti mezi Amerikou a Asií rutinní cvičení. Podle ředitele Čínského institutu námořnictví Petera Duttona jde o velkou změnu, která ale není nijak překvapivá, protože Čína se v Eurasii neustále snaží rozšířit své pole působnosti.

„Uskutečnili cvičení s Ruskem v oblasti Středozemního moře a v moři u Japonska. Mají zájmy na severní námořní trase. Takže pozorování lodí u pobřeží Aljašky je jen další krok tímto směrem,“ poznamenal Dutton. 

Čína chce přepsat mezinárodní námořní zákony, upozornil expert

Podle Patricka Cronina z Centra pro novou americkou bezpečnost Čína v posledních šesti letech přitvrzuje v oblasti námořního prostoru. Peking chce přepsat mezinárodní námořní zákony tak, aby byly příznivější pro jeho vlastní zájmy – zejména v Jihočínském moři, kde soupeří s jinými zeměmi o území, podotkl Cronin.

V posledních letech je Peking důraznější především v námořních územních sporech s Japonskem a dalšími státy jihovýchodní Asie.

Čínské lodě se objevily u Aljašky v den, kdy v Pekingu proběhla velkolepá vojenská přehlídka na oslavu sedmdesáti let od konce druhé světové války v Asii. Na Aljašce se nyní nachází Obama, který tam přijel zdůraznit důsledky klimatických změn, které ohrožují tamní obyvatelstvo.