Zarostlé australské ovci šlo o život, rouno vážilo rekordních 40 kilogramů

U australské metropole byla nalezena ovce merino s enormně objemným kožichem. Odborníci varovali, že je zvíře v ohrožení života. Požádali proto mistra národa – střihače ovcí Iana Elkinse, aby ovci pomohl. O nalezence, který dostal jméno Chris, se nakonec postaralo 5 střihačů. Přišel o 40kilové rouno, což je zřejmě světový rekord, píše server BBC News.

Ovce mohou trpět závažnými zdravotními problémy, pokud se jim nedostane pravidelné péče o kožich. Nalezené zvíře bylo prý čtyřikrát až pětkrát větší, než je normální stav. „Je to určitě jedna z největších ovcí, jaké jsme kdy viděli,“ uvedla sociální pracovnice Tammy Ven Dangeová.

Zvíře bylo podle ní značně vystresované z lidí, protože strávilo roky o samotě. Pracovníci se nejprve chtěli o ovci postarat sami, nakonec se ale rozhodli počkat na odborníka – čtyřnásobného australského šampiona.

Tolik vlny jsem v životě neviděl, říká mistr ve stříhání ovcí

Elkins se nechal slyšet, že odstranění rouna pro něj bude jedna z největších životních výzev. „Poslali mi fotografii a nikdy jsem neviděl na ovci tolik vlny,“ řekl Elkins agentuře AFP. Upozornil, že v průměru roste ovcím kožich rychlostí sedm centimetrů za rok.

Opatrovníci se snažili nalezence udržet v klidu, později mu podali sedativa a pět střihačů ho zbavilo 40kilového kožichu.

Obřím kožichem se proslavila i novozélandská ovce Shrek, která utekla z farmy Bendigo v malém městě Tarras na Jižním ostrově. Našli ji v roce 2004 – po dlouhých šesti letech. Stříhání Shreka se tehdy vysílalo po celém světě. Zvíře přišlo o 27kilové rouno. Nový Zéland Shreka oplakal v roce 2011.