Čeká Řeky volební drama? Tsiprasova Syriza podle průzkumů ztrácí

Levicová Syriza expremiéra Alexise Tsiprase ztrácí náskok nad opoziční Novou demokracií. Vyplývá to z posledních průzkumů – podle jednoho z nich by dokonce konzervativci v předčasných parlamentních volbách vyhráli. Tsipras Řeky nejprve dovedl k referendu, v němž odmítli podmínky mezinárodních věřitelů, načež se sám podepsal pod ještě tvrdší dohodu. Následně rezignoval. V zemi teď vládne úřednický kabinet premiérky Vasiliki Thanosové.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury GPO mají konzervativci podporu 25,3 procenta dotázaných, zatímco Syriza 25 procent. Podle předchozího průzkumu agentury Alco činil rozdíl mezi oběma stranami jen 0,4 procentního bodu ve prospěch Syrizy. Podle sondáže agentury Pulse by ale donedávna vládnoucí partaj vyhrála s náskokem jednoho procentního bodu.

V řeckých parlamentních volbách má i minimální rozdíl cenu zlata, protože vítěz dostane bonus padesáti dodatečných poslaneckých mandátů v 300členném parlamentu. Při daném rozložení sil nemá žádná z těchto stran naději na nadpoloviční většinu. Nová demokracie má ale větší potenciál pro vyjednání vládní koalice – v parlamentu má totiž více potenciálních spojenců.

Z průzkumů rovněž vyplývá, že populističtí Nezávislí Řekové, kteří byli Tsiprasovým koaličním partnerem, by se do zákonodárného sboru nedostali. Naopak nově vzniklá Levicová jednota by do parlamentu se zhruba čtyřmi procenty hlasů pronikla. Bodovat by měli ještě neonacisté ze Zlatého úsvitu, komunisté, liberálové ze strany Potami (Řeka), socialisté a nově i centristé. Všechny tyto strany by mohly dostat od půltuctu po zhruba dvě desítky poslaneckých míst.

Řecký premiér Alexis Tsipras
Zdroj: Reuters/Philippe Wojazer

Odstupující premiér: Potřebujeme od voličů silný mandát

Tsipras demisi zdůvodnil tvrzením, že kabinet vyjednáním podmínek nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli vyčerpal svůj mandát z předchozích předčasných voleb, které se konaly letos v lednu. Nyní prý potřebuje od občanů silný mandát, aby mohl vést jednání o restrukturalizaci řeckého dluhu. Odpovědnost za demisi podle Tsiprase nesou ti poslanci Syrizy, kteří v nedávné době hlasovali proti kabinetu.

Levicový premiér, jenž se dostal do čela vlády po volebním vítězství v lednu, přiznal, že se mu nepodařilo dosáhnout cílů ani dohody s mezinárodními věřiteli, kterou si jeho strana vytyčila. Zároveň ale tvrdil, že to bylo to nejlepší, čeho šlo ve vyjednávání dosáhnout. Novou tříletou dohodu o záchranném programu bude podle něj nutné dodržet. Jejím konečným cílem je nezávislost země na věřitelích.

Voliči prý musí nyní posoudit, zda je nynější dohoda dostatečná k tomu, aby zemi vyvedla ze závislosti na vnější pomoci provázené tvrdými ekonomickými reformami.