Budapešťské nádraží je stále v obležení migrantů

Východní nádraží (Keleti) v maďarské metropoli je i během středy pod náporem stovek uprchlíků. Dožadují se přístupu do vlaků směřujících do Německa či Rakouska. Mnoho z nich strávilo noc v okolí nádraží na holé zemi - policisté jim totiž brání v přístupu dovnitř.

Kolem Keleti panuje podle svědků kritická situace. Utábořily se zde zhruba dva až tři tisíce běženců, k dispozici však mají jen čtyři mobilní toalety. Jedinou pomoc jim prý poskytuje společnost Migration Aid, která rozděluje oblečení a jídlo získané z darů.

Migranti, kteří pocházejí většinou ze Sýrie, podle médií bouřlivě protestují a mávají nad hlavami již zakoupenými drahými jízdenkami. Dav střídavě provolává „Sýrie" a také „Německo“, kam má většina lidí v úmyslu odjet.

Radnice maďarské metropole se dnes rozhodla, že kvůli neutěšené situaci u Východního nádraží vybuduje v jeho blízkosti během dvou týdnů stanový tábor schopný přijmout na přechodnou dobu 800 až 1000 běženců. Na tento účel chtějí radní vyčlenit 373 milionů forintů (32 milionů korun).

Rakušané zachránili přes 20 migrantů z kamionu se zavařenými dveřmi

Rakouská policie vyprostila 24 migrantů, kteří byli ukryti zřejmě za zavařenými dveřmi nákladního vozu. Lidé původem z Afghánistánu prý byli v akutním ohrožení života, nyní už je jejich stav v pořádku. Vůz, který nyní policisté zastavili přímo ve Vídni, údajně přijel do země z Maďarska. Třicetiletý rumunský řidič se snažil policejní hlídce uprchnout, ta ho ale s pomocí služebního psa dopadla.

Postranní dveře malé dodávky byly údajně zavařeny zevnitř. Na zadních dveřích byla zvenku připevněna závora se zámkem, všechna okénka vozu přitom byla zamřížovaná. Dovnitř se tak podle strážníků nemohl dostat čerstvý vzduch a převážení migranti neměli šanci se bez pomoci dostat ven. Afghánci ve věku 16 až 20 let prý byli v akutním ohrožení života.

Právě udušení v chladírenském voze bylo pravděpodobnou příčinou smrti 71 migrantů, jejichž těla rakouská policie objevila ve čtvrtek. V souvislosti s tímto případem už maďarská a bulharská policie zadržely sedm údajných převaděčů. Rakousko v reakci na tragédii zpřísnilo kontroly na východních hranicích i boj proti převaděčství.

Mnichov ukázal vlídnou tvář

V souvislosti s imigrační vlnou převládaly v německých médiích v posledních dnech záběry hořících ubytoven pro běžence nebo demonstrantů požadujících paušální odmítání všech žadatelů o azyl. Zcela jiný obraz Německa nabídl tento týden Mnichov, kam vlakem z Maďarska dorazilo asi 3000 uprchlíků. Obyvatelé bavorské metropole běžence vítali, nabízeli jim oblečení i potraviny a snažili se ukázat přívětivou tvář své země.

Německé televize z Mnichova neukazovaly vystrašené cizince, naopak mnozí imigranti byli příjemně překvapeni vstřícností Mnichovanů. Přímo na nástupišti lékaři kontrolovali, zda příchozí nemají neštovice nebo svrab. Hned poté se ale uprchlíků ujímali místní obyvatelé a nádraží vypadalo spíš jako místo lidové slavnosti - ve vzduchu se vznášely nafukovací balónky, místní děti si hrály s dětmi běženců.

Policie uprchlíky z nádraží odváží do provizorních ubytoven v Bavorsku. Pomoc s přijímáním běženců slíbilo i sousední Bádensko-Württembersko. V obou jihoněmeckých spolkových zemích ještě dva týdny potrvají prázdniny, proto je dostatek volných míst ve školních tělocvičnách, kde je možné provizorně imigranty ubytovat, než se podaří zajistit pro ně trvalejší bydlení.