Guatemalský prezident přišel o imunitu, nesmí kvůli korupční aféře ze země

Parlament v Guatemale jednohlasně zbavil prezidenta imunity. Otto Perez tak může být stíhán kvůli podezření z korupce. Soud posléze zakázal hlavě státu odjet ze země. Prezident pochybení popírá a odmítá rezignovat. Jeho odchod žádali na mnoha demonstracích obyvatelé země. Podle vyšetřovatelů řídil korupční síť na celních úřadech.

Obyvatelé Guatemaly demonstrovali pravidelně každý týden od dubna, kdy korupční aféra vypukla. Rozhodnutí parlamentu přivítaly stovky lidí oslavami v ulicích. Nositelka Nobelovy ceny za mír a někdejší prezidentská kandidátka Rigoberta Menchúová označila zbavení imunity pro Péreze za „historické vítězství“ guatemalského lidu.

Prezidentův mluvčí Jorge Ortega to považuje za „nejméně vhodný, ale nejpravděpodobnější výsledek“. Soudnímu zákazu vycestovat ze země se podle něj hlava státu podřídí.

V tuto chvíli je Otto Perez normálním občanem, ačkoliv je stále prezidentem republiky. Pro soudní systém je ale obyčejným člověkem. Ztratil imunitu a v důsledku toho může být proti prezidentovi zahájeno trestní stíhání.
Thelma Aldanaová
generální prokurátorka

Vyšetřovatelé Péreze viní, že řídil korupční síť v celních úřadech, celníci tam za úplatek nevybírali daně za některé dovezené zboží. Kromě Péreze se na těchto podvodech podle policie podílela i jeho viceprezidentka Roxana Baldettiová, která je nyní ve vazbě.

Prezident Guatemaly Otto Perez
Zdroj: Jorge Lopez/Reuters

Pérez v pondělí na tiskové konferenci tvrdil, že si v této kauze nepřišel na žádné peníze, a odvolával se na presumpci neviny. Obrátil se také na ústavní soud, aby proces vedoucí k možnému zbavení imunity zastavil. Soud by se měl vyslovit ve čtvrtek. Rozhodnutí parlamentu o zbavení imunity může ještě zvrátit.

Generál ve výslužbě Pérez je u moci od roku 2012. Jeho mandát vyprší v lednu 2016. Prezidentských voleb se už Pérez ale nezúčastní, protože ústava dovoluje jen jeden mandát.