Sobotka nabídl Srbsku 10 milionů k zvládnutí běženecké krize

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil svému srbskému protějšku Aleksandaru Vučičovi technickou i finanční pomoc ve výši 10 milionů korun pro zvládnutí migrační vlny. Vyjádřil také podporu zahájení přístupových jednání Srbska s Evropskou unií. Diskutovali též o obchodních příležitostech pro české firmy.

„Mohu potvrdit, že jsme za Českou republiku nabídli Srbsku konkrétní technickou a finanční podporu pro zvládání této migrační vlny,“ uvedl Sobotka. „Jsme vděčni České republice, nabídnutá pomoc je jistě potřebná," poděkoval po jednání srbský premiér Vučić. Západobalkánskou cestou letos do EU přišlo podle odhadů už 64 tisíc běženců.

ČR podporuje integraci Srbska do EU

Dalším z témat diskusí bylo členství Srbska v Evropské unii. „Do Bělehradu jsem přijel proto, abych za Českou republiku jednoznačně podpořil úsilí o integraci Srbska do Evropské unie. Chci ocenit úspěchy, kterých Srbsko dosáhlo zejména za rok a půl z hlediska přípravy na vstup do Evropské unie," vyzdvihl český předseda vlády.

Brusel s Bělehradem formálně zahájil přístupové rozhovory již loni, žádná z vyjednávacích kapitol ale dosud nebyla otevřena. Během přístupových rozhovorů musí země sladit své normy s unijními pravidly v celkem 35 kapitolách, jejichž součástí jsou i vztahy s Kosovem. Termín vstupu Srbska do Unie zatím není stanoven, Bělehrad usiluje o začlenění od roku 2020.

Horizont ČT: Premiér Sobotka jednal v Bělehradu (zdroj: ČT24)

Zintenzivnění hospodářské spolupráce

Srbsko podle Sobotky představuje velice perspektivního obchodního partnera a jednu z prioritních zemí českého exportu. „Důvod, proč jsem přijel do Bělehradu, je také snaha pokračovat v rozvíjení ekonomických vztahů, na kterých s panem premiérem Vučičem v posledním roce a půl velmi intenzivně spolupracujeme,“ vysvětlil Sobotka.

České firmy se v Srbsku zapojují do projektů modernizace železniční infrastruktury a rozvoje silniční sítě, velké příležitosti skýtá i oblast energetiky a těžebního průmyslu. Sobotku proto na cestě doprovází kromě ministrů průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) a vnitra Milana Chovance (ČSSD) rovněž početná podnikatelská delegace složená ze zástupců Hospodářské komory.