O vlajku Nového Zélandu se "poperou" čtyři vítězné návrhy

Nový Zéland  je blíž nové podobě státní vlajky. Do finále soutěže postoupily poslední čtyři návrhy. Tři z nich obsahují list kapradiny, která je jedním ze symbolů země. Z finálové čtveřice návrhů vyberou Novozélanďané novou vlajku v závazném referendu, které se uskuteční mezi 20. listopadem a 11. prosincem.

Novozélandští All Blacks
Zdroj: ČTK/AP/Phil Walter

Z původních 10 292 návrhů, které Novozélanďané zaslali porotě, vzešly čtyři nejlepší návrhy, tři z nich se stejným symbolem - listem domorodé stříbrné kapradiny. Černý prapor s kapradinou proslavil například národní ragbyový tým, známý jako „All Blacks“.

Dva z vítězných návrhů mají stejného autora, osmatřicetiletého architekta Kylea Lockwooda. Liší se jen kombinací barev. Oba obsahují i symbol z dosavadní vlajky - Jižní kříž, tedy souhvězdí viditelné z jižní polokoule.

Myslím, že potřebujeme vlastní identitu. Opravdu nemůžeme mít něco, co se příliš podobá australské vlajce.
Kyle Lockwood
autor dvou ze čtyř vítězných návrhů

Pouze symbol kapradiny, navíc ve strohém černobílém provedení, navrhl jednapadesátiletý stevard Alofi Kanter. Na černobílé provedení vsadil také sedmatřicetiletý profesionální grafik Andrew Fyfe. Jeho návrh ale jako jediný ze čtveřice neobsahuje symbol kapradiny, ale spirálu zvanou „koru“. Ta se vyskytuje téměř na všech kresbách původních obyvatel a představuje symbol nového života, růstu, síly a míru.

Nový Zéland vybírá novou vlajku (zdroj: ČT24)

Prohlédněte si návrhy, které do finále nepostoupily:

Současná vlajka připomíná koloniální éru Zélandu

Vláda vypsala soutěž, protože má pocit, že je třeba zbavit se starého symbolu, v jehož rohu je vlajka Británie. Současnou vlajku země používá od roku 1902. Nový symbol má skoncovat s připomínkou koloniální éry, avšak existuje početná skupina lidí, která si přeje starou vlajku zachovat.

Pořád na ní dominuje symbol Union Jack, nám přitom už Británie takovým způsobem nedominuje.
John Key
ministerský předseda
Vlajka Nového Zélandu vlevo a Austrálie vpravo
Zdroj: ČTK/AP/Nick Perry

Do soutěže mohli lidé posílat své návrhy do poloviny července. Už v srpnu speciální porota určila užší výběr postupujících 40 návrhů, kterou ale novozélandský tisk nepřivítal s nadšením. Například The Sydney Morning Herald nadepsal svůj článek titulkem "Nový Zéland má 40 nápadů na novou vlajku a všechny jsou strašné".