Atentát v Bangkoku: Thajci zatkli druhého cizince

V Thajsku zatkli jednoho z hlavních podezřelých v souvislosti se srpnovým útokem v hinduistickém chrámu v Bangkoku. Podle premiéra jde o cizince. Při atentátu v centru města zemřely dvě desítky lidí a další výbuch zranil.

Podle premiéra byl podezřelý cizinec zadržen u hranic s Kambodžou. Podle BBC ale nemusí jít o hlavního podezřelého – tím je mladý muž ve žlutém tričku, kterého v inkriminovanou dobu zachytily kamery, jak v hinduistickém chrámu Erawan zanechává batoh. Vláda nabídla za informace vedoucí k jeho dopadení odměnu ve výši tří milionů bátů (přes dva miliony korun).

Thajská policie už dopadla jednoho podezřelého koncem srpna. V jeho bytě v metropoli se našly komponenty k výrobě nálože. Policejní mluvčí potvrdil, že jde o cizince, jeho národnost ale neuvedl. Některá thajská média spekulovala, že jde o Turka.

Zároveň policie v sobotu vydala zatykače na další dva podezřelé – nejmenovaného muže a ženu. V jejím případě jde o šestadvacetiletou Thajku Vannu Sansanovou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Za bombovým útokem podle thajské vládnoucí junty zřejmě nestála mezinárodní teroristická organizace. Podle šéfa policie bylo ale do atentátu zapojeno nejméně deset lidí a útočníci ho plánovali dlouho dopředu. Thajsko požádalo o pomoc při pátrání po pachatelích i Interpol.

Tvrdá rána pro thajský průmysl?

Agentura Reuters připomněla, že incident v hojně navštěvovaném místě v centru Bangkoku může mít velmi neblahý vliv na turistický průmysl. Ten je přitom jedním z mála světlých bodů thajské ekonomiky.

„Je obtížné odhadnout vliv na hrubý domácí produkt, protože se nyní nacházíme mimo sezonu. Na jasnější důsledky musíme počkat do října. Modlíme se, aby turisté do té doby na tento incident zapomněli,“ dodal ministr financí Somaj Pasi.