Klima se mění rychleji než naše postoje, kritizoval Obama

V boji s klimatickými změnami svět nejedná dost rychle, řekl americký prezident Barack Obama v rámci mezinárodní konference na Aljašce. Pokud mezinárodní společenství nezačne reagovat rychleji a razantněji, změny klimatu prý budou mít ničivé dopady.

„Žádný ze zde přítomných států nepostupuje dost rychle. Věda je stále přesnější a dokazuje, že to, co bylo vzdálenou hrozbou, je skutečností. Ti, kteří přehlížejí vědu, jsou stále osamělejší. Jsou na ostrově, který mizí,“ uvedl v projevu k účastníkům setkání.

Během úterka Obama podnikne cestu k jednomu z ledovců, které v důsledku oteplování podle vědců stále rychleji tají.

Podnebí se mění rychleji než úsilí, kterým na to reagujeme.
Barack Obama
obrázek
Zdroj: ČT24

Cílem mezinárodního společenství je to, aby se teploty zvýšily o maximálně dva stupně Celsia. Spojené státy, které jsou po Číně druhým největším znečišťovatelem ovzduší na světě, se v tomto duchu zavázaly, že do roku 2025 sníží nejméně o 26 procent množství skleníkových plynů, které vypouštějí do ovzduší, v porovnání s rokem 2005.

Právě Obama nedávno představil dosud nejpřísnější plán na omezení skleníkových plynů ve své zemi. Zatímco zhruba před rokem navrhl šéf Bílého domu do roku 2030 třicetiprocentní pokles emisí CO2 v porovnání s rokem 2005, podle konečné verze plánu jde o 32 procent.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle prezidenta lze dokázat, že je možné mít zdravé životní prostředí a zároveň silný ekonomický růst. "Buďme upřímní, obavy z narušení našeho životního stylu byly vždy jedním z hlavních argumentů proti akci. To je přitom ironie - neboť jen málo věcí může narušit naše životy tak hluboce, jako klimatické změny," dodal.

Svůj plán Obama nazval „nejdůležitějším krokem“, který kdy Spojené státy přijaly v boji se změnami klimatu. Jak americký prezident dodal, nezná větší hrozbu „pro naši budoucnost a budoucí generace“, než jsou právě klimatické změny. „Klimatické změny nejsou problémem pro další generace. Už ne,“ prohlásil Obama zhruba před měsícem.

Americký prezident prý také navrhne, aby Spojené státy dříve zakoupily těžký ledoborec. Krok souvisí s rychlým táním ledovců, zpřístupňováním dalších námořních cest v Arktidě a záměrem Spojených států více využívat přírodní zdroje v oblasti. Nákup má vyjít asi na miliardu dolarů (asi 24 miliard Kč) a schválit ho musí Kongres. Ledoborec by měl být podle Obamy zakoupen do roku 2020.

  • Snížit produkci skleníkových plynů z amerických elektráren o třetinu – během 15 let.
  • Klást důraz na energie z větrných a solárních generátorů či dalších obnovitelných zdrojů.
Horizont ČT: Obamova ekologická výzva (zdroj: ČT24)