Zeman míří do Pekingu: Uctí padlé Číňany, s Putinem probere Ukrajinu

Prezident Miloš Zeman odlétá na návštěvu Číny – asijskou velmoc navštíví už podruhé za necelý rok. Hlavní program ho čeká ve čtvrtek, kdy se zúčastní vojenské přehlídky, kterou se rozhodla bojkotovat většina evropských politiků. Setká se i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Mluvit by měli o Ukrajině, Sýrii nebo o boji proti islámskému terorismu. Kromě oficialit chce Zeman v Číně řešit i obchodní záležitosti.

Zeman v Číně zviditelnil české podnikatele

Zeman chce v první řadě uctít památky padlých a posílit ekonomickou spolupráci. Čekají ho jednání s politiky i podnikateli. „Předpokládám, že během mojí cesty budou uzavřeny některé významné obchodní dohody,“ avizoval Zeman, kterého do Číny doprovodí desítky zástupců českých firem napříč obory.

„Česko-čínské vztahy nejsou nastaveny jen tak, že se čekalo na pana prezidenta. Je pravdou, že fungují řadu let. S obratem zahraniční politiky, kam bych Zemana zařadil jako vůdčí osobnost, ale určitě došlo k uvolnění vztahů ve smyslu dosažitelnosti a viditelnosti našich lidí na čínském trhu,“ domnívá se Jiří Matzner z Česko-čínské obchodní komory.

Už v pondělí se Zeman účastnil oznámení otevření nové pobočky Bank of China v Praze, mezi plánovanými projekty pak zmínil třeba leteckou linku Praha–Peking. Česká hlava státu se ale kromě byznysmenů setká i s prezidentem Si-Ťin-pchingem. Na čtvrtek pak má naplánovanou schůzku s Putinem.

Z bezpečnostních témat budou pravděpodobně hovořit o Ukrajině, dojde i na Sýrii a Blízký východ. To je přímo spojeno s otázkami migrace. Rozhodně nebude chybět oblíbené téma pana prezidenta – boj proti islámskému terorismu.
Hynek Kmoníček

Kontroverzní účast na vojenské přehlídce

Zeman se s Putinem setká po velké vojenské přehlídce. Kritici prezidentovi účast na této monstrózní akci vyčítají. Kromě české hlavy státu se jí totiž nezúčastní nikdo z vrcholných představitelů Západu. Děje se tak kvůli napjatým vztahům mezi Japonskem a Čínou, ale i místu konání akce – nechvalně proslulému náměstí Nebeského klidu, kde byla v roce 1989 krvavě potlačena demonstrace proti komunistickému režimu.

Zeman v tom ale problém nevidí. Upozornil také, že na akci dorazí jiní významní diváci. „Na tribuně se mnou bude francouzský ministr zahraničí, pravděpodobně i polská předsedkyně, moji staří přátelé Tony Blair nebo Gerhard Schröder,“ konstatoval prezident. „Jsou to státníci, kteří jsou vnímáni s větší pozorností a také jsou to evropští političtí představitelé, kteří stáli u zrodu euro-čínského strategického partnerství,“ upozornil sinolog Rudolf Fürst.

Zeman byl minule kritizován kvůli výrokům o lidských právech

Na návštěvě Číny byl český prezident už loni v říjnu – tehdy jeho cestu podnikatelé chválili jako přínosnou. Vyvolala ale i kontroverze – kvůli Zemanově návratu do Česka v letadle PPF miliardáře Petra Kellnera nebo některým vyjádřením o lidských právech. Prezident kupříkladu prohlásil, že nepřijel rozdávat lekce o lidských právech, ale chce se od Číny učit, jak zvýšit ekonomický růst a stabilizovat společnost.

Vydáno pod