Nálet arabské koalice v Jemenu způsobil smrt 36 civilistů

Stáčírnu nápojů v severním Jemenu zasáhly při svém náletu stroje arabské koalice, kterou vede Saúdská Arábie. Podle svědků citovaných agenturou Reuters tak bylo v továrně zabito přes 30 civilistů.

„Proces vyprošťování těl je ukončen. Po náletu z dnešního rána bylo z trosek vytaženo 36 těl zaměstnanců, mnoho z nich je spálených nebo roztrhaných na kusy,“ řekl agentuře Reuters jeden z obyvatel Ísá Ahmad.

V Jemenu bojují šíitští povstalci proti vládě prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. Podporuje je Írán, zatímco za Hádím stojí arabská koalice vedená Saúdskou Arábií. Šíité loni v září obsadili metropoli San'á, pak postupovali dál na západ a jih země a dostali se až k přístavu v Adenu. Svůj boj považují za revoluci proti Hádího vládě, kterou označují za zkorumpovanou, a za válku proti sunnitským radikálům. Jejich postup zpomalily až nálety arabské koalice, která do bojů vstoupila letos v březnu.

Boje v Jemenu si podle bilance Světové zdravotnické organizace (WHO) vyžádaly životy už 4400 lidí. Z domovů odešlo 1,8 milionu lidí a 21 milionů z 24 milionů Jemenců potřebuje humanitární pomoc.

Vydáno pod