Hory odpadků a neschopnost vlády znovu vyhnaly do ulic obyvatele Bejrútu

Problém s odklízením odpadků znovu vyhnal do ulic libanonské metropole Bejrútu tisíce lidí, kteří protestovali proti vládě premiéra Tammáma Saláma. Odpadky už několik týdnů leží v ulicích města poté, co obyvatelé vesnic kolem největší skládky v zemi zablokovali přístupové cesty k úložišti, aby si tak vynutili jeho uzavření. Demonstrace postupně přerostla v protesty proti zkorumpovanosti a neschopnosti politiků.

Podobný protest minulou neděli vyústil v násilné střety s příslušníky bezpečnostních sil. Policisté zasahovali vodními děly, slzným plynem, obušky a varovnou střelbou proti demonstrantům, kteří na ně házeli kameny a láhve. Podle Amnesty International utrpělo zranění přinejmenším 343 demonstrantů a 59 policistů.

Premiér Salám už pohrozil, že kvůli protestům ze své funkce odstoupí, což by ale mohlo vést v zemi, kterou sužuje vleklá politická krize, k ještě většímu chaosu. Libanon  nemá od loňského května prezidenta, protože parlament není schopen jej zvolit. Situaci v politicky a nábožensky rozdělené zemi zhoršuje válka v sousední Sýrii a s ní související uprchlická krize. V čtyřmilionové zemi žije více než milion syrských běženců.

Hlavní skládka pro Bejrút a většinu dalších oblastí Libanonu je v horském městečku Náama jihovýchodně od metropole. V půvabném údolí byla otevřena v roce 1997 s tím, že bude sloužit pro hlavní město a několik dalších oblastí jen několik let, než se najde řešení pro celý Libanon. Kapacita byla původně na dva miliony tun odpadu, nyní je v ní už 15 milionů tun. Podle expertů Libanon potřebuje nejen novou skládku, ale také výkonnou recyklaci odpadu a jeho třídění.

U vjezdu na skládku nyní hlídkují obyvatelé blízkých vesnic, kteří prý neodejdou, dokud vláda skládku neuzavře. V místě je nesnesitelný zápach a údajně také vysoký výskyt rakoviny a kožních a dýchacích nemocí.