Thajská policie hlásí, že dopadla muže spojeného s útokem v Bangkoku

V polovině srpna zemřelo při teroristickém útoku v Bangkoku dvacet lidí, další desítky byly zraněny. I když ještě v týdnu thajská policie uvedla, že všechny stopy vedoucí k dopadení strůjců atentátu už vychladly, nyní ohlásila, že dopadli a zadrželi jednoho podezřelého, nejde ale nejspíš o hlavního útočníka, který v chrámu zanechal bombu.

Policie v sobotu podnikla zásah v bytě v severní části Bangkoku, zadržela jednoho muže a objevila také materiály související s výrobou výbušnin, jako jsou detonátory, kuličková ložiska a trubky. Jde prý o podobný až stejný typ věcí, jaké byly použity k detonaci v chrámu. 

Podezřelý „vypadá jako ten, kterého hledáme“, řekl policejní mluvčí Pravut Tchavornsiri. Potvrdil, že jde o cizince, jeho národnost ale neuvedl a nesdělil, jestli je Turek, jak informovala některá thajská média. Našla se ale desítka cestovních dokladů.

Shledali jsme, že dotyčný muž je spojený s oběma útoky v Bangkoku. Věříme, že jde o stejnou skupinu zločinců.
Pravut Tchavornsiri
mluvčí thajské policie

Osmadvacetiletý muž zřejmě není tím, kdo bombu přímo umístil. Nicméně má jít o pachatele, který spadá do stejné sítě. „Není pravděpodobné, že by šlo o mezinárodního teroristu. Je to osobní záležitost," řekl šéf policie Somyot Pumpanmuang s tím, že ho prý vedl hněv kvůli přátelům a členům rodiny.

Policie před bytovým domem v Bangkoku, kde zadrželi podezřelého
Zdroj: Sakchai Lalit/ČTK/AP

Dva miliony korun za pomoc s dopadením ústředního pachatele

Hlavním podezřelým je mladý muž ve žlutém tričku, kterého v inkriminovanou dobu zachytily kamery, jak v hinduistickém chrámu Erawan zanechává batoh. Thajská vláda nabídla za informace vedoucí k dopadení hlavního podezřelého odměnu ve výši tří milionů bátů (přes dva miliony korun). Policie se v týdnu nejenom obávala, že stopy vedoucí k dopadení muže už vychladly, ale že je možné, že útočník již není v zemi. 

Za bombovým útokem v Bangkoku podle thajské vládnoucí junty zřejmě nestála mezinárodní teroristická organizace. Podle šéfa policie bylo ale do atentátu zapojeno nejméně deset lidí a útočníci ho plánovali dlouho dopředu. Thajsko požádalo o pomoc při pátrání po pachatelích i Interpol.

obrázek
Zdroj: ČT24

Kromě útoku, který se odehrál 17. srpna, se hned druhý den v centru thajské metropole neznámí pachatelé pokusili o další dva atentáty, které ale nezpůsobily žádná zranění. Při prvním útoku neznámý muž shodil z jednoho z mostů nálož, která explodovala ve vodě. Později další útočník odpálil bombu u stanice městské rychlodráhy. Zbytky bomb nasvědčovaly tomu, že je sestrojili stejní pachatelé.

Bezpečnostní zdroje už dříve uvedly, že za atentáty by mohla stát krajně pravicová turecká organizace Šedí vlci. Ti byli i za červencovým útokem na thajskou ambasádu v Istanbulu a organizovali demonstrace po celém Turecku v reakci na rozhodnutí Thajska poslat zpět do Číny 109 Ujgurů. Etničtí Ujgurové vyznávají islám a dlouhodobě si stěžují na omezování své víry a kultury. Zda má případ skutečně toto pozadí, ukáže další vyšetřování.

Thajská policie zadržela muže podezřelého z podílu na pumovém útoku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod