První řecká premiérka jmenovala členy nové vlády

V Řecku v pátek složila přísahu prozatímní vláda nové řecké premiérky Vasiliki Thanosové. Nejdůležitější křesla v úřednickém kabinetu obsadili experti. Přechodná vláda povede zemi do té doby, než bude ve volbách plánovaných na příští měsíc zvolen nový kabinet. Hlasování by se mělo konat 20. září, oznámila v pátek státní televize ERT.

V čele ministerstva financí prozatímního kabinetu bude dlouholetý vyjednávač Řecka s věřiteli Jorgos Chuliarakis. Ministerstvo zahraničí povede sedmaosmdesátiletý řecký diplomat Petros Molyviatis, který v minulosti tuto funkci zastával již dvakrát.

První premiérka

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos pověřil ve čtvrtek Thanosovou sestavením úřednické vlády, když po demisi předchozího premiéra Alexise Tsiprase již nebyli dva další straničtí vůdci s to sestavit koalici opírající se o nadpoloviční většinu v parlamentu.

Někdejší předsedkyně nejvyššího soudu se stala vůbec první ženou ve funkci ministerské předsedkyně Řecka.

Tsipras podal demisi 20. srpna poté, co vyjednal podmínky nového záchranného programu s věřiteli. Po tomto kroku se rozhodl pro předčasné volby, protože prý vyčerpal svůj mandát z předčasných voleb, které se konaly letos v lednu.

Favoritem je Syriza

Podle průzkumů veřejného mínění je favoritem předčasných voleb Tsiprasova levicová strana Syriza. Hlas by jí dalo 23 procent dotázaných. Na druhém místě se ztrátou 3,5 procentního bodu skončila opoziční Nová demokracie.

Tsipras uvedl, že potřebuje silný mandát, aby mohl realizovat úsporná opatření, jejichž zavedení muselo Řecko slíbit výměnou za schválení záchranného programu, díky němuž by země měla během tří let dostat až 86 miliard eur, tedy 2,3 bilionu Kč.

Tsipras proto usiluje o nadpoloviční většinu v parlamentu a pohrozil, že jinak do čela vlády nenastoupí. Připustil ale možnost koalice s dosavadními partnery, nacionalistickými Nezávislými Řeky. Ty ovšem v průzkumu podpořila jen dvě procenta respondentů.

Řecko odvrátilo návrat do recese

Řecký statistický úřad v pátek oznámil, že řecké ekonomice se v první polovině roku podařilo odvrátit návrat do recese navzdory hospodářským a politickým problémům, které souvisejí s tamní dluhovou krizí.

Hrubý domácí produkt se podle nových údajů ve druhém čtvrtletí zvýšil o 0,9 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy stoupl o 0,1 procenta. Úřad tak mírně opravil svůj odhad z poloviny srpna. Podle toho růst ve druhém čtvrtletí činil 0,8 procenta, zatímco v prvním kvartálu ekonomika stagnovala.

Podle ekonoma Moody's Analytics Martina Janíčka se sešlo několik faktorů: výrazně klesly importy, mírně vzrostla spotřeba domácností a turistická sezona bude pravděpodobně vydařenější než předchozí. „Dodejme, že v Řecku zavládla deflace, to znamená, že nominální HDP výrazně kleslo. Díky tomu čísla pro reálnou hodnotu HDP jsou o něco lepší. Pokud by se ale v Řecku deflace udržela na současných hodnotách, tak to nevěstí nic dobrého,“ dodal.

Janíčko: Čtvrtletí bylo výjimečné, Řecko čeká spíš recese (zdroj: ČT24)

V meziročním srovnání řecká ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 1,6 procenta namísto původně ohlášeného nárůstu o 1,4 procenta. V létě však ekonomiku těžce zasáhly neshody mezi řeckou vládou a věřiteli, jejichž důsledkem bylo omezení pohybu kapitálu v Řecku.

„Druhé čtvrtletí bylo spíše výjimečné, byly tam některé faktory, které byly spíš jednorázového charakteru. Je naopak nebezpečí toho, že následující čtvrtletí budou podstatně horší, jelikož fixní investice klesly asi o deset procent. Řecko pravděpodobně spadne do recese,“ řekl ekonom Janíčko.

Evropská komise už v červenci odhadla, že hrubý domácí produkt Řecka v celém letošním roce klesne o dvě až čtyři procenta. Ještě v květnu přitom očekávala růst o 0,5 procenta a před půl rokem dokonce počítala se zvýšením HDP až o 2,9 procenta. V loňském roce řecká ekonomika stoupla o 0,7 procenta.