Střelba v přímém přenosu: Otázka kontroly zbraní opět budí v USA emoce

Střelba na štáb americké regionální televize v živém vysílání vyvolala ve Spojených státech debatu o přísnější kontrole držení střelných zbraní. Žádá ji mimo jiné otec zavražděné novinářky. Prezident Barack Obama ale doposud nebyl schopen prosadit změny v Kongresu. Ani poslední incident podle expertů na stávající politice nic nezmění.

Otec zabité reportérky Alison Parkerové se obrátil na Obamu se žádostí, aby se znovu pokusil změnit federální zákony ve prospěch regulace prodeje střelných zbraní. „Musíte to udělat... Pomohu vám s tím a novináři jsou na vaší straně, protože právě přišli o jednoho z nich,“ vzkázal šéfovi Bílého domu.

„Obama (po posledním incidentu) řekl, že mu to pokaždé láme srdce a že ve srovnání s počtem obětí terorismu je počet vražd v USA příliš velký. Mluvčí Bílého domu potom uvedl, že je načase, aby s tím Kongres začal něco dělat,“ podotkl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Obama s podobným návrhem neuspěl již předloni po masakru v základní škole v Newtownu, kde v prosinci 2012 zemřelo rukou střelce 20 dětí. Proti návrhu ale ostře vystupovala mocná zbraňová lobby – Senátem nakonec neprošel.

Obamovi se to nepodařilo prosadit proto, že protinázor, který tvrdí, že druhý dodatek ústavy je nedotknutelný, je v USA poměrně silný. Národní střelecká asociace tvrdí, že problém není ve zbraních jako takových a jejich počtu mezi lidmi, ale v lidech a jejich duševním stavu.
Martin Řezníček

Legislativa týkající se zbraní se v různých státech USA liší. Podle Obamy by měly existovat zákony na federální úrovni, které budou daleko přísnější než dosud – hlavně pokud jde o prověrky předcházející prodeji zbraní.

Pokud jde o data z roku 2012, ze statistiky Washington Post vyplývá, že v USA vlastnilo zbraň 89 lidí ze sta. Pro srovnání – druhý skončil Jemen s 55 zbraněmi, v Česku to je pouhých 16.