Německé úřady zakázaly v Heidenau veškerá shromáždění

Německé úřady zakázaly na pátek a na víkend všechna veřejná shromáždění v saském Heidenau. V polabském městě došlo minulý týden opakovaně k nepokojům, které vyvolali odpůrci vytvoření ubytovny pro uprchlíky. Na pátek byl v Heidenau ohlášen festival pro běžence, zároveň se chystala demonstrace odpůrců přijímání imigrantů.

O zákazu, který platí od pátečních dvou hodin odpoledne do pondělních šesti hodin ráno, rozhodlo vedení okresu Saské Švýcarsko-Východní Krušné hory ve čtvrtek večer. Úřad své rozhodnutí zdůvodnil tím, že policie je přetížena a nedokázala by zajistit bezpečnost ve městě, pokud by se v něm veřejná shromáždění příznivců a odpůrců uprchlíků konala.

Na páteční odpoledne byl v Heidenau ohlášen pouliční festival, při kterém chtěli jeho organizátoři ukázat běžencům vlídnou tvář Německa. Artisté a klauni měli zajistit společnou zábavu pro děti místních obyvatel i uprchlíků. Večer bezprostředně po skončení festivalu se ve městě měla uskutečnit demonstrace proti přijímání uprchlíků do Německa.

obrázek
Zdroj: ČT24

Heidenau bylo minulý týden tři noci po sobě dějištěm pouličních potyček. Nepokoje vypukly po demonstraci proti běžencům, v následujících dnech se ve městě střetli pravicoví radikálové s anarchisty. Při potyčkách byly zraněny tři desítky policistů, události následně odsoudila většina německých politiků v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Osmdesátimilionové Německo letos očekává až 800 000 žadatelů o azyl, tedy čtyřnásobek proti roku 2014. Přistěhovalecká vlna, která nemá od sjednocení země obdoby, vyvolala napětí v německé společnosti. Několik ubytoven pro běžence se stalo terčem žhářských útoků. Kontrarozvědka varuje, že se situace snaží zneužívat krajně pravicová uskupení k šíření své propagandy.