Ruský vojenský veletrh poznamenal konflikt na Ukrajině, Rusové hledají partnery jinde

Chladnější vztahy mezi Západem a Ruskem se promítly také do účasti na vojenském veletrhu MAKS nedaleko Moskvy. Vloni se akce účastnilo padesát států, letos jen polovina. Země, jako Německo, Velká Británie či Dánsko kvůli ukrajinské krizi vlastní stánky neotevřely. Kreml proto hledá nové partnery.

Veletrh má světu ukázat ruské novinky a otevřít výkladní skříň vojenské síly země. Akce se účastní 760 vystavovatelů, z toho 150 ze zahraničí.

„Bez ohledu na mezinárodní politickou situaci by veletrh měl být efektivní platformou pro jednání expertů, rozvoj obchodní spolupráce a pro hledání nových partnerů,“ prohlásil při zahájení aerosalonu ruský prezident Vladimir Putin.

Vladimir Putin při zahájení aerosalonu MAKS
Zdroj: Maxim Shemetov/Reuters

Rusko hledá partnery na Blízkém východě

Na veletrh, a hlavně za prezidentem Putinem, zamířili představitelé arabských zemí. Média mluví o arabském výsadku poté, co se v Moskvě objevili jordánský král, íránský viceprezident anebo egyptská hlava státu. „Egyptský lid doufá v posilování našich vztahů ve všech oblastech,“ řekl Putinovi v Moskvě egyptský prezident Abdal Fatáh Sísí.

Ruská média teď Egypt označují za nového blízkovýchodního spojence. Rusko by se mělo podílet i na stavbě jaderné elektrárny v Egyptě. Moskva také ústy Putina pozvala egyptské vývozce potravin na ruský trh poznamenaný zákazem dovozu ze Západu. Rusko chce vyvážet hlavně vojenskou techniku, například stíhací letoun Su-30.

Su-30
Zdroj: ČTK/TASS/Marina Lystseva

Výrobcům ruské letecké techniky také nahrává Putinovo rozhodnutí posílit vojenské letectvo a raketová vojska. Jen za uplynulý rok dodal letecký průmysl na trh o 20 procent více výrobků.

K největším transakcím ruského vojenského materiálu má patřit prodej raket S-300 Íránu. Hodnota zakázky se má pohybovat kolem miliardy dolarů.

O české výrobky je v Rusku zájem, obchody blokují sankce

Na ruském trhu se snaží prosadit i čeští výrobci. LET Kunovice v Moskvě představil ve světové premiéře prototyp moderní verze populárního letounu L-410. „Je určen k používání na krátkých nezpevněných letištích. Letadlo to všechno zvládne a samozřejmě může být i na lyžích,“ vyjmenovává výhody stroje šéfpilot LETu Stanislav Sklenář.

Zástupci českého průmyslu se shodují, že současná doba obchodu příliš nepřeje. Vedle celosvětové politické situace ho komplikuje i oslabený rubl. Zájem o české výrobky je stále velký, ale realizace některých projektů musí být kvůli sankcím odložena.

Ruský aerosalon poznamenalo ochlazení vztahů se Západem (zdroj: ČT24)