I po roce vratkého míru připomíná Gaza bojiště

Gaza připomíná bojiště i rok po poslední válce (zdroj: ČT24)

I rok po skončení války mezi palestinským Hamasem a Izraelem přetrvává na obou stranách strach z dalšího konfliktu. Navzdory vratkému míru připomíná Gaza dodnes bojiště, kde loni zahynulo 2200 Palestinců a 73 Izraelců.

Deset let poté, co Izrael evakuoval své osady v Gaze, zažila hranice už tři velké války. Rok po té poslední není jasné, jestli se rychle neblíží čtvrté kolo.
Zpravodaj ČT Jakub Szántó
Zpravodaj ČT

Do nejhůř zasažené části Gazy - Šažaíja - se už život vrátil. Celé bloky ale dál zůstávají v troskách a zatím se nepostavil ani jediný nový dům. Vázne i mezinárodní pomoc: do pásma se dostala jen necelá čtvrtina ze slíbených pěti miliard dolarů - hlavně z EU a Ameriky. Hlavními problémy v Gaze je nedostatek zdravotní péče, vody a elektřiny, které pak ovlivňují i všechno ostatní.

Islamističtí vládci Gazy přesto oslavují údajné vítězství. Centrum města zdobí nový památník: ukořistěný izraelský obrněnec, v němž zemřeli tři vojáci. Tělo jednoho z nich, Orena Shaula, odmítá Hamas rodině vydat.

Na izraelské vesnice a zemědělská družstva ležící za opevněnou hranicí Gazy dopadají už 15 let rakety a granáty. Deset let poté, co Izrael evakuoval své osady v Gaze, zažila hranice už tři velké války. Každý izraleský dům má bunkr a v pohraniční zóně neustále projíždějí hlídky. Izraelští vojáci také používají nové postupy, jimiž by sledovali hloubení tunelů Hamasem. 

Památník vítězství v Gaze
Zdroj: ČT24