Mistraly určené pro Rusko nakonec asi koupí Egypt

Dvě moderní francouzské vrtulníkové lodě Mistral, původně určené pro Rusko, nejspíš koupí Egypt. Kontrakt s Moskvou v hodnotě 1,2 miliardy eur (32 miliard korun) Francie zrušila kvůli přístupu Ruska k Ukrajině. Egypt je vážným zájemcem - svou armádu se snaží významně posílit.

„Jednání skutečně probíhají, jsou v relativně pokročilém stadiu a týkají se Egypta,“ řekl dobře informovaný zdroj agentuře AP k dalšímu osudu Mistralů. Jiný francouzský zdroj to také potvrdil. Poznamenal ale, že podoba financování takové transakce zatím není jasná.

Káhira se snaží posílit svou vojenskou sílu v době, kdy doma i v zahraničí čelí islámským vzbouřencům. Egypt je se Saúdskou Arábií členem mezinárodní vojenské koalice, která bojuje proti rebelům v Jemenu.

„Francie se rozhodla uvažovat o Egyptu, který je významným subjektem na Blízkém východě. Jeho stabilita je nezbytná a Egypt očekává od Francie podporu,“ řekl k Mistralům francouzský prezident Francois Hollande při úterním výročním setkání s francouzskými velvyslanci v Paříži.

Smlouvu na dodání Mistralů podepsaly ruský Rosoboronexport a francouzská loďařská společnost DCNS 17. června 2011. Kontrakt představoval největší zbrojní obchod mezi členskou zemí Severoatlantické aliance a Ruskem. První loď, Vladivostok, mělo Rusko převzít na podzim 2014. Druhá loď, pojmenovaná Sevastopol, měla být připravená do konce roku 2015. Francie podle Kremlu za zrušenou smlouvu zaplatila odškodnění, a Rusko tak považuje spor za vyřešený.