„Loď spásy“ převáží přes Egejské moře další tisíce migrantů

Obří řecký trajekt Eleftherios Venizelos dál převáží tisíce uprchlíků mezi ostrovy v Egejském moři a přístavem Pireus. Plavidlo, které původně kotvilo u ostrova Kos a sloužilo jako dočasné ubytování pro běžence, absolvovalo už několik cest a na své palubě převezlo celkem přes 12 500 migrantů. Dalších 2500 lidí se na něj dnes ráno nalodilo na ostrově Lesbos.

Na jiné lodi s uprchlíky mířící z Libye do Itálie našla posádka švédského armádního plavidla 51 mrtvých těl, zhruba 440 migrantů se podařilo zachránit.

Trajekt nyní jezdí mezi pevninou a ostrovy prakticky denně, v úterý do Atén dovezl 2489 uprchlíků. Kromě lodi Eleftherios Venizelos ale vozí běžence z ostrovů do pevninského Řecka i další dva menší trajekty. V úterý večer jeden z nich dopravil 800 uprchlíků z ostrova Lesbos do severořeckého přístavu Kavala.

V řecké metropoli běženci nejčastěji míří na autobusové a železniční nádraží, aby mohli odcestovat na sever k hranicím s Makedonií, vzdáleným od Atén přes pět hodin cesty po dálnici. Právě přes Makedonii, Srbsko a Maďarsko se pak snaží dostat dál do západní Evropy. Řecko se letos stalo pro uprchlíky stalo hlavní vstupní branou do Evropy. K jeho břehům připlulo už přes 160 tisíc běženců.

Paluba lodi Eleftherios Venizelos fungovala po dobu kotvení na Kosu jako středisko k registraci a následné nouzové ubytování uprchlíků, protože na ostrovech k tomu není dostatečná infrastruktura. Tuto službu financovalo Řecko, potažmo Evropská unie. Za cestu trajektem z Kosu do Atén si migranti údajně dosud platili ze svého.

Další stovky uprchlíků dorazily do Pirea
Zdroj: ČTK/AP

Za celý červenec dorazilo do Řecka více než 50 tisíc uprchlíků, což je více než za celý loňský rok. Až 82 procent příchozích tvoří Syřané, 14 procent jsou Afghánci a tři procenta Iráčané. Většina prý má nárok na uprchlický status.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky počítá s tím, že se příval migrantů nezastaví, a doporučil řecké vládě, aby ustavila speciální skupinu, která bude koordinovat příjem lidí a humanitární pomoc. Evropská agentura Frontex, která zajišťuje hranice Evropské unie, oznámila, že tuto hranici v červenci překročilo téměř 110 tisíc běženců. Od ledna pak do EU přicestovalo už 350 000 uprchlíků.

Loď Eleftherios Venizelos
Zdroj: ČTK/AP