Islámský stát a ženy: Od kacířek k základu společnosti

Islámský stát zaujímá vůči ženám dvojí postoj. Na jednu stranu ty, které se jakkoli proviní, vnímá ve vysloveně podřadném postavení, na druhou stranu na těch, které se chovají dle jeho představ, chtějí vystavět stabilní společnost. „Chtějí, aby se k nim ženy přidaly. Vidí je jako základní kameny nového státu a chtějí občany,“ vysvětlila expertka Katherine Brownová z londýnské King's College.

S těmi, které považuje za kacířky, nakládá téměř jako s podlidmi, jako se zbožím, se kterým lze obchodovat a darovat za odměnu bojovníkům. Šokující záběry z novodobého trhu se sexuálními otroky v iráckém Mosulu ukazují bojovníky IS, jak diskutují o cenách za loni zajaté jezídské dívky, z nichž mnoho je nezletilých.

Na druhé straně má ale IS velké plány s muslimskými ženami, které imigrují na jeho území. Při budování takzvaného chalífátu by měly hrát klíčovou roli. „Je zajímavé, že lidé mají spojený IS s kultem smrti, ale to je přesný opak toho, co se IS snaží vytvořit, tedy nový stát. A hrozně chce, aby se ženy staly součástí jeho utopistického úsilí,“ cituje Brownovou stanice BBC.

Aimed Deen je někdejší bojovník teroristické organizace Al-Káida a do duše radikálů vidí jako málokdo. Domnívá se, že přístup IS k ženám se liší od postoje Al-Káidy nebo Talibanu. „Na rozdíl od Al-Káidy se IS snaží vytvořit stabilní společnost s kořeny. Přivádí rodiny z muslimského světa, nejen z Evropy nebo z USA, ale také ze střední Asie.“

Propaganda lákající dívky do řad islamistů
Zdroj: ČT24

Po internetu kolují vzkazy v různých jazycích vyzývající muslimy, aby opustili svůj bezpečný, ale sporný život na Západě a přišli do chalífátu. Většina lidí tento apel ignoruje, nicméně rostoucí množství žen na něj reaguje. Některé jsou jako britské dívky z východního Londýna, které se chtěly stát džihádistickými nevěstami - vdát se za bojovníka, který jim dá postavení. „Je v tom kus romantiky,“ soudí Deen. Varuje ale, že sen může skončit i tragédií. „Délka života islamistického bojovníka je nanejvýš měsíc nebo dva. Takže se stane to, že žena se za něj vdá, on zemře a ona čtyři měsíce a deset dní truchlí. Pokud je těhotná, tak možná víc. Pak si vezme někoho jiného, bude další manžel-mučedník, další čtyři měsíce smutku a celý proces začne nanovo. To není šťastný život, to je bída.“

Oproti Talibanu a Al-Káidě umožnil IS mnoha západním ženám hrát prominentní veřejnou roli na sociálních sítích. Nejznámější z nich je asi dvacetiletá Aqsa Mahmoudová z města Glasgow. Je známá svými radami ženám uvažujícím o tom, že opustí svou rodinu v Británii.

Dokud nás mučednictví nerozdělí
Zdroj: ČT24

Norská vědkyně Mah-Rukh Aliová z Oxfordské univerzity, která se specializuje na ženy v propagandě IS, vidí ve strategii IS záměr. „Islámský stát využívá ženy mnohem aktivněji než Al-Káida nebo Taliban,“ soudí Aliová. „Na Twitteru je denně asi 100 000 zpráv chválících islamisty a mnoho jich napsaly ženy, které opustily Západ a přidaly se k Islámskému státu.“

Většina těchto žen se na území ovládaná Islámským státem dostane přes Turecko a skončí frustrována z toho, co nastane. Svobodné ženy jsou shromážděny v bezpečném domě, většinou s těmi, kdo mluví jejich jazykem, a projdou náboženskou indoktrinací a kurzy arabštiny. Manžel jim je nalezen v krátké době. Myšlenky, že by se účastnily bitev s kalašnikovem v ruce, tak rychle vezmou za své.

Některé se ale stanou součástí výsostně ženské jednotky dohlížející na striktní dodržování islámského práva ve městě Rakka a Mosul. „Jsou proslulé tím, že tvrdě trestají. Například bijí a bičují ty, které nenosí správné oblečení,“ říká Brownová. Jsou také známé tím, že ženám, které kojí na veřejnosti, dávají prsa do čelistí pastí na zvířata.