Útok ve vlaku: Maročan plánoval podle prokurátora teroristický čin

Mladý Maročan páteční útok ve vlaku na trase Amsterdam-Paříž plánoval a provedl úmyslně - takový je závěr francouzského prokurátora, který ho vyšetřuje pro pokus o vraždu s teroristickým záměrem. Odmítl tak tvrzení obhajoby, že muž chtěl cestující ve vlaku jen okrást. Útočníka zneškodnili čtyři turisté.

Podle pařížského prokurátora Francoise Molinse pětadvacetiletý Maročan Ajjúb Chazzaní před incidentem procházel na internetu islamistické stránky, a to jak během nákupu jízdenky do vlaku, tak těsně před útokem, kdy na mobilu sledoval video vybízející k nábožensky motivovanému násilí.

Do vlaku nastoupil vyzbrojený modernizovanou verzí automatu Kalašnikov AKM s 270 náboji a půllitrovou lahví plnou benzínu. Jeho chování a výzbroj tak podle prokurátora odporuje tvrzení advokátky útočníka, že muž se chystal „pouze“ k loupežnému přepadení.

Podle úřadů se Maročan teprve letos v červnu vrátil do západní Evropy z Turecka a patrně také ze Sýrie zčásti ovládané Islámským státem.

Muži, kteří zneškodnili střelce, dostali medaili za statečnost
Zdroj: Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande udělil Řád čestné legie čtyřem turistům, kteří ozbrojeného střelce zneškodnili. „Terorista se rozhodl spáchat útok. Měl dost zbraní a munice, aby způsobil skutečný masakr, a to by také udělal, kdybyste ho s nasazením vlastních životů nezastavili,“ uvedl podle serveru BBC News Hollande. „Dali jste nám lekci odvahy a odhodlání a tím jste nám dodali naději,“ řekl. Mezi vyznamenanými jsou tři Američané, včetně dvou vojáků na dovolené, a jeden Brit.

Útok ve vlaku prý Maročan plánoval (zdroj: ČT24)