Zamíchá Biden volebními kartami? Akcie Clintonové klesají

Washington - Na straně amerických demokratů se zřejmě schyluje k nečekanému souboji. Kandidaturu totiž údajně zvažuje viceprezident Joe Biden, který by se tak postavil jasné favoritce - bývalé ministryni zahraničí Hillary Clintonové, jejíž popularitu sráží kauza s využíváním soukromého mailu k pracovním účelům.

Američané spekulují, jestli Biden skutečně půjde bojovat o Bílý dům. Viceprezident má už teď jasnou podporu šéfa Bílého domu Baracka Obamy. „To, že přibral Bidena na svou kandidátku, pokládá za nejchytřejší krok, který v politice udělal. Z toho si vyvoďte, jak se k tomu prezident staví,“ uvedl prezidentův mluvčí Josh Earnest.

Biden sice oficiálně mlčí, podle nejmenovaného zdroje CNN ale nakonec kandidovat nejspíš bude. Nasvědčuje tomu i jeho tajná schůzka s šedou eminencí demokratů - liberální senátorkou Elizabeth Warrenovou. „Ona je vůdčím hlasem ve straně za progresivní hodnoty a vůbec mě nepřekvapuje, že Joe Biden i jiní chtějí znát její názor,“ konstatovala politická komentátorka CNN Donna Brazileová.

Důležitý je faktor smrti Bidenova syna, který těsně předtím, než nedávno zemřel, řekl, že si přeje, aby jeho otec kandidoval na prezidenta. Je tu ale samozřejmě také kalkul – Clintonové se teď nedaří. Biden je mistrem kouřových clon, takže těžko říct, co se mu honí nyní v hlavě.
Martin Řezníček
Utká se Biden o Bílý dům s Clintonovou? (zdroj: ČT24)

Vlivná demokratka zatím žádného z dosavadních uchazečů oficiálně nepodpořila - ani Hillary Clintonovou, jejíž popularita poslední dobou klesá. „Nikdo není předem posvěcený. Chci vidět, jak všichni prezidentští kandidáti jasně vyloží své postoje v zásadních otázkách,“ podotkla Warrenová.

Používání osobního e-mailu v práci může stát Clintonovou hodně

Bývalou šéfku diplomacie oslabuje vleklý skandál kolem užívání osobního e-mailu k pracovním účelům. Podle nového průzkumu jí nevěří 53 procent voličů - zatímco Bidenovi „jen“ 44. Obliba exministryně zahraničí tak klesla nejvíc za posledních 15 let.

Šanci cítí i další adept - sociálně cítící Bernie Sanders. Na mítinky láká početnější zástupy než Clintonová. „Důkazy hovoří jasně. Získáváme body. Průzkumy naznačují, že Hillary Clintonová podporu trochu ztrácí,“ poznamenal Sanders.

Kandidatura dvaasedmdesátiletého Bidena by kartami hodně zamíchala, čelí ovšem praktické překážce - jeho soupeři mají ve financování a organizaci kampaně půlroční náskok. Viceprezident proto intenzivně řeší s poradci, jestli má jeho účast vůbec smysl. Rozhodnout se musí do začátku října.