Konec eboly v Sieře Leone? Poslední pacient opustil nemocnici

Sierra Leone propustila z nemocnice posledního známého pacienta, který se nakazil ebolou. Nový případ nákazy chorobou, která si v západní Africe od konce roku 2013 vyžádala přes 11 200 obětí, se v Sieře Leone neobjevil už více než dva týdny. Odborníci ale varují před přehnaným optimismem. Zemi lze označit za prostou eboly, pokud se nikdo nenakazí 42 dní. Lhůta odpovídá dvojnásobku inkubační doby viru eboly, která činí 21 dní.

Čtyřicetiletou Adamu Sankohovou propustili ze střediska pro léčbu ebolou v oblasti Bombali na severu země v pondělí ráno. Slavnostní ceremonie se zúčastnil i sierraleonský prezident Ernest Bai Koroma. "Dnešek je dnem naděje. Lidé doufají, že toto je začátek konce, za nějž jsme tak dlouho bojovali," uvedla vedoucí lékařka střediska Vanessa Wolfmanová. Stalo se tak 15 měsíců poté, co místní úřady oficiálně vyhlásily v zemi epidemii nemoci způsobující krvácivou horečku. Celkem si ebola v Sieře Leone vyžádala téměř 4000 lidských životů.

Odborníci nicméně varují, že epidemie nemusí být ani zdaleka u konce. V sousední Guineji, odkud se ebola původně rozšířila, se stále objevují nové případy nákazy. V Libérii, třetí z nejpostiženějších zemí, oznámili konec epidemie už na počátku května. Na konci června se ale opět objevily nové případy nákazy.

Vydáno pod