Kvůli článku o drogách hrozí ruské úřady zablokováním Wikipedie

Rusko pohrozilo, že zablokuje internetovou encyklopedii Wikipedia poté, co se zde objevil kontroverzní článek o drogách. Úřady si stěžovaly, že stránka poskytuje jasné instrukce, jak vyrobit charas (forma hašiše). Roskomnadzor, dohlížející na telekomunikace a média, vyzval Wikipedii, aby článek ze svých stránek odstranila. Wikipedia následně změnila URL tohoto dokumentu, podle Roskomnadzoru ale je toto opatření nedostatečné.

Šíření informací o drogách je podle Roskomnadzoru zakázáno od června, kontroverzní povahu uvedeného materiálu potvrdili prý odborníci i soud. Internetovým poskytovatelům v Rusku bylo nařízeno stránku zablokovat. Nicméně šéf Wikimedia RU Vladimir Medejko prohlásil, že rozhodnutí Roskomnadzoru by mohlo ovlivnit celou Wikipedii. „Wikipedia používá chráněný protokol, který neumožňuje poskytovatelům internetu určit, které stránky si uživatel čte," řekl Medejko moskevskému rozhlasu. Uživatelům by se tak následně musel zablokovat přístup k veškerým stránkám na Wikipedii, vysvětlil.

Ruští politici obecně nejsou příznivci internetu. Prezident Vladimir Putin ho označil za projekt CIA s tím, že nepřátelé Ruska jsou prý hlavně na síti. Kreml omezuje obsah webu, který se mu nelíbí, a z ruského internetu tak zmizelo už na tisíc webových stránek. Úřady blokují projevy, které kritizují oficiální politiku, a koncem loňského roku dokonce oznámily, že hodlají přijít s vlastní internetovou encyklopedií.