Šéf řecké opozice vládu nesestaví, předčasné volby na spadnutí

Šéf řecké opozice vládu nesestaví (zdroj: ČT24)

Vůdce řecké hlavní opoziční strany Nová demokracie Evangelos Meimarakis oficiálně vrátil prezidentovi mandát k sestavení vlády. Země se tak po čtvrteční rezignaci dosavadního levicového premiéra Alexise Tsiprase opět přiblížila k vypsání předčasných voleb, které by se mohly konat na konci září.

Podle prvních výsledků průzkumu od pádu Tsiprasovy vlády má Syriza stále největší podporu, a to zhruba 28 procent voličů. To straně ale - bez ohledu na bonus 50 poslaneckých mandátů pro vítěze - nebude stačit k zisku nadpoloviční většiny v parlamentu. Tsipras ale upozornil, že nehodlá spolupracovat s žádnou stranou „bývalého režimu“.
Průzkum pro list Bild

Třídenní šanci na sestavení vlády nyní od prezidenta Prokopise Pavlopulose dostane zřejmě Lidová jednota, kterou založili nespokojení poslanci Tsiprasova hnutí Syriza. Ústava totiž předpokládá, že jestliže vláda podá do roka po svém ustavení demisi, mají mít možnost sestavit jinou vládu postupně druhá a třetí nejúspěšnější parlamentní strana.

Volby v lednu vyhrála Syriza, Nová demokracie skončila druhá a na třetím místě byl nacionalistický Zlatý úsvit. Nově vzniklá Lidová jednota má ale více hlasů než nacionalisté, proto by podle některých měla mandát dostat právě ona.

Úspěch Lidové jednoty v hledání koaličního partnera se však nepředpokládá. V případě, že se novou koalici sestavit nepodaří, bude rozpuštěn parlament a příští měsíc se budou konat volby. Nejpozději v pátek by tak měl prezident přijmout formálně Tsiprasovu demisi a pak jmenovat úřednickou vládu v čele s šéfkou nejvyššího soudu. Na přípravu voleb budou asi tři týdny. 

S poslaneckou kariérou podle všeho končí bývalý Tsiprasův ministr financí Janis Varufakis, který se z ideologických důvodů odmítl připojit k odštěpující se Lidové jednotě. Nikdy ovšem ani nebyl členem Syrizy.

Vydáno pod