Mezinárodní trestní soud vidí Kaddáfího smrt jako válečný zločin

New York - Mezinárodní trestní soud (ICC) má vážné podezření, že smrt bývalého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího byla válečným zločinem. Oznámil to ve čtvrtek v newyorském sídle OSN hlavní prokurátor ICC Luis Moreno Ocampo. Následující kroky ICC budou podle prokurátora záviset na stanovisku prozatimní libyjské vlády, které Ocampo zaslal žádost o prošetření všech okolností údajných válečných zločinů. Zasáhnout může ICC až ve chvíli nečinnosti libyjských soudů. Bude tedy záležet, jak se k celé věci postaví libyjské úřady. Na vysvětlení okolností mají čas do 10. ledna 2012.

„Smrt Muammara Kaddáfího je jednou z otázek, které je třeba objasnit,“ řekl Moreno Ocampo. „Existuje vážné podezření, že šlo o válečný zločin.“

Po setkání s členy Rady bezpečnosti OSN prokurátor řekl novinářům, že zaslal dopis novému libyjskému vedení s žádostí o informaci, jaké jsou plány na prošetření údajných válečných zločinů, a to i těch, jichž se údajně dopustili povstalci.

Co ICC ohledně smrti Kaddáfího a dalších údajných válečných zločinů učiní, to bude podle prokurátora záviset na krocích libyjské prozatímní vlády. Podle pravidel, jimiž se ICC řídí, totiž může zasáhnout až v okamžiku, kdy jsou národně příslušné soudy nečinné.

Libyjské úřady mají podat vysvětlení okolností Kaddáfího smrti do 10. ledna. Do té doby bude ICC provádět vlastní šetření.

Smrt Muammara Kaddáfího

Rozsáhlé povstání proti Kaddáfího dvaačtyřicetileté vládě skončilo letos v říjnu dopadením bývalého vůdce a jeho následnou smrtí, k níž došlo za dosud neobjasněných okolností. Očitá svědectví a filmové záběry naznačují, že libyjského vůdce povstalci fyzicky napadli a nejspíš v zajetí i zabili.

ICC je podle Morena Ocampa v kontaktu s libyjskými úřady nejen ohledně smrti Kaddáfího, ale i ohledně osudu jeho syna Sajfa Isláma a bývalého šéfa rozvědky Abdalláha Sanúsího, kteří jsou v zajetí.

Libyjská vláda oznámila, že Kaddáfího syna a Sanúsího postaví před vlastní soudy, i když justiční systém je ještě v novém libyjském uspořádání nedokonalý. ICC se chce přesvědčit, že oba muže čeká spravedlivý soud.