„Nekončící spiknutí proti mně,“ postěžoval si ČT uprchlý Krejčíř

Jihoafrická policie očekává v pondělí první výrazné vítězství v kauzách kolem uprchlého Čecha Radovana Krejčíře. Soud má vynést první verdikt v případu, v němž je podnikatel obžalován z mučení, vydírání a únosu. Sám Krejčíř poslal České televizi z vězení dopis, v němž tvrdí, že se stal obětí konspirace.

Krejčíř pobývá už tři měsíce v areálu izolované moderní věznice Zonder water, která se nachází asi 60 kilometrů od Pretorie. Eskorta Krejčíře už v pondělí doveze k soudu do Johannesburgu. Po téměř dvou letech ve vazbě by měl slyšet první rozsudek. „Jsme velmi optimističtí, že uspějeme a že skončí za mřížemi na hodně dlouhou dobu,“ prohlásil Solomon Makgale z prezidia policie JAR.

Žurnalisté v JAR „happy endu“ moc nevěří

Podle místních novinářů ale přehnaný optimismus policie není na místě. „Soudce byl velmi kritický k policejnímu vyšetřovateli a řekl, že soudu lhal. Byl také velmi kritický ke Krejčířovým právníkům,“ podotkla reportérka jihoafrického serveru Eye Witnees News Mandy Weinerová.

V případu jde o to, že Krejčíř měl spolu s dalšími nechat unést, mučit a vydírat bratra údajného drogového dealera, který mu údajně utekl se zásilkou drog. „Pro nás je to psychologicky strašně důležité, dali jsme do toho případu všechno a chceme ho vyhrát,“ konstatoval Makgale.

Krejčíř napsal ČT, mluví o spiknutí (zdroj: ČT24)

Sám Krejčíř poslal ČT z vazby dopis s tím, že práce policie v JAR je pro něj šokující. „Je to nekončící spiknutí proti mně a mé rodině, už nemám naději ve spravedlnost, když zkorumpovaní policisté zneužívají pravomoci a stojí nad zákonem,“ napsal uprchlý Čech.

Detektiv vyhrožuje mé matce, postěžoval si Krejčíř

Podle Krejčíře stojí za spiknutím zejména místní soukromý detektiv Paul O'Sullivan. „Dokonce vyhrožuje mé matce a vytváří proti ní falešné důkazy,“ uvedl v dopisu. „Řekl jsem, ať přijede do Jižní Afriky. Chceme, aby přijela, ale může tu být uvězněna. To není výhrůžka,“ prohlásil už dříve detektiv.

Proti O'Sullivanovi už vystoupili i Krejčířovi advokáti v Česku. „Již v únoru tohoto roku bylo podáno trestní oznámení, nicméně mám za to, že postup policie v této věci drobně stagnuje,“ okomentovala situaci Krejčířova advokátka Lenka Bálková.

Kvůli stíhání Krejčíře v Jižní Africe byl u místního soudu dočasně přerušen proces o jeho vydání do Česka. „Spolupracujeme (s jihoafrickými úřady) a poskytujeme všechny potřebné dokumenty,“ poznamenala mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová.

Už na podzim bude nejvyšší jihoafrický soud rozhodovat o tom, jestli je možné souběžně jednat o Krejčířových kauzách u místních soudů, ale také o jeho vydání do Česka.