„Pryč s cizinci“: Nové nepokoje před uprchlickým centrem v Sasku

Před uprchlickým centrem v saském Heidenau se druhou noc po sobě odehrály výtržnosti. Krajně pravicoví odpůrci přijímání migrantů tam házeli petardy a kamení. Opět proti nim zasáhla policie. Během soboty do uprchlického zařízení přijelo zhruba 120 nových běženců.

Pravicoví radikálové nejprve stáli naproti přibližně 150 levicovým demonstrantům. Obě strany oddělovala hlavní silnice. Dav příznivců krajní pravice podle listu Sächsische Zeitung skandoval nacistický pozdrav Sieg Heil a hesla jako například Pryč s cizinci. Podle mluvčího policie výtržníci proti policistům podnikali masivní a zjevně organizované útoky.

Nepokoje v Sasku
Zdroj: Axel Schmidt/Reuters

Předchozí noc lidé protestovali proti očekávanému příjezdu asi 250 běženců do uprchlického centra. „Asi 600 lidí se sešlo před uprchlickým táborem. Napadli policisty, po kterých házeli petardy, lahve a kameny. Máme asi 30 zraněných mužů. Demonstranti se také pokoušeli zablokovat přístupové cesty do tábora. Chtěli ho tak uzavřít a zabránit tomu, aby se migranti dostali do komplexu. Policii se je ale podařilo zastavit,“ informoval policejní mluvčí Marko Laske.

Německo se letos potýká s mimořádnou uprchlickou vlnou. Podle vládní prognózy dorazí letos do země až 800 tisíc běženců, což je čtyřnásobek proti roku 2014. Nejpočetnější skupinou jsou Syřané. Příliv běženců vyvolává i napětí v německé společnosti. Přibývá případů, kdy se ubytovny pro uprchlíky staly terčem žhářského útoku.