Novinky kolem Krejčíře: Detektivové z JAR poprvé vyslechnou svědky v Česku

Jihoafrická policie otevírá nové kauzy spojené s uprchlým Čechem Radovanem Krejčířem. Poprvé začne vyslýchat svědky také v Česku. Pomoci mají s případy podezření z vražd a praní špinavých peněz. Sám Krejčíř považuje policejní postup za zmanipulovaný.

Jihoafrická policie rozběhla nové vyšetřování v minulých týdnech. „Speciální tým nepracuje na ničem jiném než na Krejčířovi. Vímě jistě, že někdo stále dokáže generovat peníze. Víme, že někdo stále prodává drogy,“ konstatoval Solomon Makgale z prezidia policie JAR.

Jihoafričtí detektivové chtějí hledat důkazy i v zahraničí. „Spolupracujeme s řadou evropských zemí včetně České republiky,“ podotkl Makgale. V Česku chtějí vyslýchat bývalého Krejčířova spolupracovníka Miloslava Potišku a jeho ženu.

Oba před Krejčířem uprchli z Jižní Afriky. „Vyloženě strach nemám, neschovávám se. Jestliže bude Radek chtít proti mně udělat nějaké kroky, tak je udělá tak i tak,“ míní Potiška. „Bála jsem se, ale věřím těm, kteří mě chrání. Ale musím být opatrná a pořád ve střehu,“ uvedla Potiškova manželka Shimo Shieldová.

Kauza Krejčíř: Jihoafrická policie vyslechne svědky v ČR (zdroj: ČT24)

Podle Krejčířových advokátů utekl Potiška z JAR pravděpodobně kvůli strachu, že bude stíhán kvůli jeho vlastnímu kriminálnímu chování. Od jeho výslechu si policie slibuje například informace o vraždě libanonského obchodníka Sama Issy. Kromě Krejčíře totiž chtějí policisté kvůli této kauze dostat před soud i jeho syna Denise. „Náš klient nemá strach z toho, že se pan Potiška stane korunním svědkem, pakliže bude Potiška považován za lháře, kterým je,“ reagovali Krejčířovi obhájci.

Krejčíř už je druhý rok ve vazbě. Jihoafrické impérium českého podnikatele se začalo hroutit po bombovém útoku v jeho firmě na podzim 2013. Ten mu zabil dva blízké spolupracovníky. Pachatele detektivové dosud neodhalili – přiklánějí se k verzi, že mohlo jít o vyřizování účtů.

Jihoafrické soudy řeší hned několik kauz, v nichž Krejčíř figuruje. Čech čelí obžalobám z účasti na vraždách údajného vymahače dluhů Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho a podnikatele libanonského původu Sama Issy a z příprav vraždy soukromého detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby. V další kauze je obžalován z únosu, mučení a vydírání. Krejčíř, který v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. V ČR byl odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.