Při americkém náletu zahynul druhý nejvyšší muž IS, džihádisté zničili starý klášter

Hadží Mutaz, považovaný za druhého nejvyššího velitele Islámského státu (IS), zahynul 18. srpna při americkém náletu. Mluvčí americké národní bezpečnostní rady NSC Ned Price upřesnil, že Mutaz byl zabit, když cestoval autem u Mosulu v Iráku.

Zprávy o smrti Hadžího Mutaze se vyskytly i v minulosti. Byl považován za hlavního koordinátora přesunů zbraní, výbušnin, aut a osob mezi Irákem a Sýrií. Byl zástupcem vůdce IS abú Bakra Bagdádího.

Price předpověděl, že jeho smrt bude mít na operace Islámského státu „nepříznivý dopad“, vzhledem k Mutazově vlivu na finance, média, operace a logistiku islamistů.

IS je pod tlakem náletů USA a jejich spojenců, kteří jen ve čtvrtek podnikly 33 vzdušných úderů proti islamistům v Iráku a Sýrii.

Islamisté zničili v Sýrii 1500 let starý klášter

Radikálové z IS zničili za pomocí buldozerů křesťanský klášter Mar Elian ve městě Karajtín v provincii Homs v centrální části Sýrie. Klášter zde byl založen před více než 1500 lety, v 5. století našeho letopočtu. Islamisté podle Syrské organizace ochránců lidských práv (SOHR) také odvlekli do své hlavní bašty ve městě Rakka více než stovku zajatců, včetně křesťanů, kterých se zmocnili po dobytí Karajtínu před zhruba dvěma týdny po tvrdých bojích s vládními vojsky.

Křesťanský klášter Mar Elian
Zdroj: ČTK/AP
Džihádisté z Islámského státu likvidují křesťanský klášter Mar Elian
Zdroj: ČTK/AP

Mezi zajatci je podle Rádia Vatikán také převor kláštera Jacques Mourad, který zde za pomoci muslimských přátel a dárců pečoval o několik set uprchlíků, včetně malých dětí.

Karajtín leží v pouštní oáze jižně od Homsu. Je poblíž silnice spojující historickou Palmýru s pohořím na syrské hranici s Libanonem. Karajtín má 40 000 obyvatel, z nichž část vyznává sunnitský islám a část křesťanství.

Klášter Mar Elian byl založen v roce 432. Poškodilo jej již ostřelování vládními vojsky před dvěma týdny, než jej islamisté zničili. Podle jednoho ze svědků srovnali svatyni se zemí a odvezli kostelní zvony.

Radikálové z Islámského státu dobyli letos v květnu po týdnu tvrdých bojů historické město Palmýra v Sýrii a tamní památky prý zaminovali. Úřady stačily menší artefakty před IS ukrýt, ale na místě zůstávají architektonické skvosty i velké sochy. Islamisté zatím ušetřili Palmýru velkého boření, zničili ale například sochu lva z 2. století, která stála u brány do městského muzea a byla v kovové kleci, která ji měla chránit, a také sochu předislámské bohyně Al-Lát. Ve čtvrtek radikálové zavraždili na náměstí před muzeem jednaosmdesátiletého syrského archeologa a dlouholetého kustoda sbírek antické Palmýry.

Islamisté také tvrdě vydrancovali Mari, někdejší starověké sumerské město v Sýrii. V řecko-římském městě Dura Europos, kterému se přezdívá pouštní Pompeje, se zase podle satelitních snímků z loňského roku vyskytuje mnoho stop po nelegálních vykopávkách.