Ashley Madison: Mezi údajnými záletníky jsou vládní úředníci i vojáci

Piráti zveřejněním údajů ze záletnické seznamky Ashley Madison potrápili miliony lidí po celém světě. Na seznamu jsou politici, vojáci i policisté. V USA se začalo diskutovat o tom, zda by lidé pracující kupříkladu pro vládu měli mít z kanceláře na podobné weby přístup - někdo by je totiž mohl vydírat. Problém tkví i v tom, že uživatelé seznamky si mohou zvolit jakoukoli adresu a vydávat se tak za někoho jiného.

Skupina hackerů s názvem The Impact Team zveřejnila v minulých dnech údaje z více než 30 milionů účtů lidí ze seznamky Ashley Madison. Data o velikost 14 GB nahráli piráti na část internetu známou jako „dark web“, který jim umožňuje skrýt stopy. Seznam uživatelů ukradli na serverech kanadské společnosti Avid Life Media, která službu provozuje. Únik informací nyní vyšetřuje americká FBI a kanadská policie.

Vládní úředníci zřejmě používali pracovní e-mail

Na databázi je podle pirátů celkem 15 tisíc e-mailových adres z vládních nebo vojenských institucí. Jen britských vládních úředníků je podle webu listu The Daily Telegraph v seznamu 150. Problémy začínají mít zastupitelé v Británii a Izraeli.

Podle AP přistupovali na seznamovací server pracovníci amerických vládních agentur přes úřední počítačové sítě. Výjimkou prý nebyli ani zaměstnanci Bílého domu. Podle CBS seznam obsahuje jména nejméně dvou asistentů amerických státních zástupců, správce informačních technologií v Bílém domě, vyšetřovatele z ministerstva spravedlnosti a zaměstnance ministerstva vnitřní bezpečnosti, který pracuje v protiteroristické divizi. Jiní navštívili seznamku ze serveru provozovaného Pentagonem.

V některých amerických podnicích je navštěvování stránek jako Ashley Madison povoleno, v jiných nikoli. Zneužití dat hackery nyní vyvolalo debatu, zda je přístup na takové weby v pracovní době vůbec přijatelný. Lidé zaměstnaní ve vládních agenturách a na jiných citlivých pozicích může někdo začít vydírat.

V databázi se objevila také jména celebrit. Hackeři „zavařili“ třeba Joshi Duggarovi, populárnímu americkému televiznímu mravokárci a obhájci rodinných hodnot. Když se objevily informace, že byl na serveru Ashley Madison častým hostem, Duggar pod tlakem důkazů nevěru přiznal. „Jsem největší pokrytec na světě,“ prohlásil.

Na seznamce Ashley Madison byli zřejmě i vládní úředníci a policisté (zdroj: ČT24)

Řada známých osobností ale tvrdí, že jejich jméno nebo internetový účet byly zneužity. Mnozí totiž využívali seznamovacích služeb pod smyšleným jménem nebo s přezdívkou. Existuje také řada zjevně falešných účtů – v seznamu se objevil třeba účet agenta FBI Foxe Muldera, postavy ze seriálu Akta X.

Kauza může vést ke konci manželství po celém světě. Rozvodoví právníci mají z úniku dat radost. „Jsou to Vánoce v létě,“ podotkl advokát Steve Mindel z Los Angeles. Brzy to všechno vyplave na povrch a rozvodová stání budou přibývat,“ dodal. „I když nejste schopni prokázat nevěru, což je jeden z důvodů k okamžitému rozvodu, nesmyslné chování je další důvod,“ upozornila prominentní britská právnička Marilyn Stoweová.

„Pokud někdo zjistí, že se jeho partner ukazuje na místě, které existuje proto, aby usnadnilo nevěru, není divu, že se chce poradit,“ poznamenal britský právník Nigel Shepherd, jehož kontaktovala vdaná žena, která našla na seznamu svého manžela.

Ashley Madison
Zdroj: ČT24/ČTK/LEHTIKUVA/Martti Kainulainen

Prozrazeným uživatelům služby Ashley Madison může hrozit i vydírání. V některých případech by mohlo dojít i na sebevraždu, přestože lidé v reálném životě třeba ve skutečnosti neměli žádný poměr, varovala agentura Reuters.

„Morální soudcové a kati“

Odborníci upozornili, že dříve byli hackeři při svých krádežích často vedeni touhou po penězích, v tomto případě jde ale o zájmy „ideové“. Útočníci se sami označují za „morální soudce i katy“ a své kroky motivují snahou očistit společnost. Hackerům se nelíbí ani to, že si provozovatel seznamky nechává platit za smazání profilu. Účtuje si za to v přepočtu asi 500 korun. Jen loni tak vydělal přes 40 milionů korun. Piráti ale tvrdí, že i po zaplacení údaje v databázi zůstanou.

Další riziko? Hackeři zveřejnili i zdrojové kódy webů

V nově zveřejněném balíku je například poštovní archiv údajně patřící Noeli Bidermanovi, který je šéfem společnosti Avid Life Media provozujícím kontroverzní seznamku. Podle odborníků byly zveřejněny i zdrojové kódy webů, které Avid provozuje, mimo jiné portálu Swappernet určený zájemcům o výměnu partnerů. Jeden ze zveřejněných souborů je ale očividně poškozen, takže je nepřístupný.

Společnost TrustedSec zabývající se bezpečností v IT světě považuje zveřejnění zdrojového kódu za další riziko. Jiné hackerské skupiny totiž nyní budou mít příležitost najít v kódu další bezpečnostní chyby, což by mohlo vést k další kompromitaci portálu.

Ashley Madison působí ve více než 50 zemích a má zhruba 37 milionů uživatelů. Seznamku propaguje slogany typu „Život je krátký, mějte románek“ nebo „Vaše manželka je přitažlivá – ale to ty naše taky“.