Konec politické krize? Turci půjdou v listopadu předčasně volit

Turecko čekají 1. listopadu předčasné volby, oznámil prezident. Do té doby povede zemi prozatímní vláda. V kabinetu by měly zastoupení všechny strany, které se ve volbách dostaly do parlamentu. Turci naposledy hlasovali v červnu. Šéfovi vítězné Strany spravedlnosti (AKP) a rozvoje se ale nepodařilo sestavit plnohodnotnou koaliční vládu.

Turecko chce novými volbami řešit vleklou politickou krizi. Ta odrazuje investory, což se projevuje setrvalým oslabováním turecké liry. Premiér Ahmet Davutoglu se v úterý vzdal pověření k sestavení koalice a odevzdal mandát prezidentovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi.

Davutogluova AKP byla dosud zvyklá vládnout bez partnerů. V posledních volbách ale nezískala nadpoloviční většinu a musela hledat partnery do koalice – k dohodě ovšem nedošlo.

obrázek
Zdroj: ČT24

Erdogan pak nevyužil možnost pověřit po Davutogluovi sestavením vlády šéfa druhé nejsilnější partaje - Lidové republikánské strany (CHP) Kemala Kiliçdaroglua. Prezident naopak pověřil dosavadního premiéra sestavením dočasné vlády, která zemi povede k předčasným volbám.

Vláda se údajně snaží oslabit Kurdy

Odborníci od počátku tvrdili, že AKP bude usilovat o nové volby, protože se nechce o vládnutí s nikým dělit. Kvůli tomu údajně také vláda v červenci rozpoutala nové tažení proti zakázané Straně kurdských pracujících (PKK). Snaží se prý oslabit popularitu prokurdské Lidové demokratické strany (HDP), která se v červnu poprvé dostala do parlamentu.

Napjaté dlouleté příměří mezi Tureckem a PKK skončilo minulý měsíc po sebevraždném atentátu v převážně kurdském městě Suruc na hranici se Sýrií. Při útoku, který je připisován Islámskému státu (IS), zemřelo 32 mladých aktivistů.

V posledních týdnech turecké síly několikrát zaútočily na pozice radikálů z IS v Sýrii a bombardovaly tábory PKK v severním Iráku.

Vydáno pod