V Peru bude opět možné sestřelit letadlo kvůli pašování drog

Peruánský parlament jednomyslně schválil návrh zákona, který armádě umožňuje sestřelit letadlo podezřelé z pašování drog. Podle tamních úřadů se z Peru do sousední Bolívie denně dostane leteckou cestou asi tuna kokainu. Podobné zákony umožňující sestřelit podezřelá letadla mají i některé sousední země, včetně Bolívie, Kolumbie, Brazílie a Venezuely.

Normě chybí ke vstupu v platnost už jen podpis prezidenta Ollanty Humaly, podle médií se ale nečeká, že by proti němu měl námitky. Boj proti výrobě a zneužívání drog totiž prohlásil při nástupu do funkce v roce 2011 za svou prioritu.

Peruánská armáda mohla proti letounům podezřelým z pašování drog podobným způsobem zasahovat až do roku 2001, kdy Lima po tragické nehodě tento způsob boje proti narkomafii zakázala. Na palubě omylem sestřeleného stroje tehdy zahynula americká misionářka a její dítě.

Peru se v roce 2012 dostalo na první místo v produkci kokainu na světě. Až polovina vyrobené drogy směřuje do sousední Bolívie, a to právě prostřednictvím malých soukromých letadel. Z Bolívie pak droga pokračuje nejčastěji do Brazílie, Evropy, Asie a do USA.