V čínském Tchien-ťinu znovu hoří

V čínském přístavu Tchien-ťin, který minulý týden zachvátila série mohutných výbuchů, propukly nové požáry. Hasiči zasahuj u čtyř ohnisek – většina jich je v bezprostřední blízkosti zón explozí z minulého týdne, kdy zahynulo nejméně 114 lidí a další se pohřešují. Kontroly v přístavních skladištích odhalily v minulých dnech vážná bezpečnostní pochybení.

Podle agentury Nová Čína je jedno z nových ohnisek požáru v zóně, z níž se distribuují automobily. Místo je v blízkosti skladů, které vybuchly minulý týden. Další tři ohniska jsou na tomtéž místě, kde se ozvaly exploze minulou středu. V úložištích byly kromě jiného chemikálie a jedovaté látky, které pravděpodobně unikly do okolí.

Čínští kontroloři odhalili bezpečnostní závady v 70 procentech firem skladujících na místě nebezpečný materiál. Kontrola byla provedena ve 124 firmách a 85 z nich skladovalo nebezpečné látky v rozporu s bezpečnostními pravidly. Dvě skladiště inspektoři zavřeli. Mezi provinilci je i největší čínská rafinerie, kterou provozuje společnost Sinopec. Její personál nebyl dostatečně obeznámen s požadavky požární bezpečnosti a zaměstnanci rafinerie v provozech kouřili.

Následky mohutných explozí v Tchien-ťinu
Zdroj: ČTK/AP

Firmy, které kontrolou neprošly, budou vystaveny nepřetržitému sledování, oznámil čínský úřad bezpečnosti práce. Jeden chemický podnik musel úplně zastavit provoz. Kontrola byla provedena i na lodích s nebezpečným materiálem, které kotvily v šanghajském přístavu.

Vyšetřování tragédie v Tchien-ťinu podle čínské policie ukázalo, že majitelé přístavního skladiště využívali protekce k získání nezbytných povolení. Sklad byl také umístěn na nevhodném místě a obsahoval nebezpečné látky uchovávané v nepovolených objemech.

Následky mohutných explozí v Tchien-ťinu
Zdroj: ČTK/AP
  • Ve skladech bylo podle vyšetřovatelů uloženo 700 tun kyanidu sodného, což odporuje čínským bezpečnostním předpisům.
  • Celkem našli záchranáři v přístavním skladišti 40 druhů nebezpečného materiálu o celkové váze 3000 tun.
  • Řada z nich se používá k výrobě trhavin, zábavní pyrotechniky a raketového paliva.