Makedonie kvůli běžencům vyhlásila v pohraničí mimořádný stav

Makedonie vyhlásila kvůli nebývalému přílivu běženců, kteří míří přes její území do Evropské unie, v pohraničí na severu a na jihu země mimořádný stav. Vyloučeno není ani nasazení armády. Makedonie rovněž uzavřela část hranic s Řeckem, aby uprchlíkům znemožnila vstup do země.

Cílem opatření je očividně snížit nápor běženců, kteří se snaží dostat do jihomakedonského města Gevgelija a odtud vlakem pokračovat na sever k srbským hranicím. Gevgelija leží na hlavním tahu z řecké Soluně.

Makedonské úřady jsou přílivem migrantů paralyzované. Policisté před několika dny vzdali jakékoli pokusy uprchlíky kontrolovat, a tak se jim dostává pozornosti pouze od pracovníků Červeného kříže a soukromých charitativních organizací, jako je Legis. V jihomakedonské Gevgeliji a severomakedonských Tabanovcích, kde se nacházejí hraniční přechody s Řeckem a Srbskem, rozdávají balíčky s jídlem.

„Očekáváme, že zapojení armády přinese očekávané výsledky - zvýší se bezpečnost našeho obyvatelstva ve dvou (příhraničních) regionech a bude možné pečlivěji přistupovat k lidem, kteří budou mít zájem požádat o azyl,“ uvedlo makedonské ministerstvo vnitra.

Uprchlíci v Makedonii
Zdroj: Stoyan Nenov/Reuters

Makedonská policie podle DPA zablokovala klíčovou dopravní tepnu mezi Makedonií a Řeckem, čímž znemožnila tisícům uprchlíků překročit hranice do Makedonie.

Nápor běženců roste i kvůli plotu, který na konci srpna zatarasí maďarské hranice. Až dosud pro ně Maďarsko představuje první zemi Schengenského prostoru, který znamená snadnější pohyb bez hraničních kontrol - a navzdory zvýšeným ostrahám i snazší cestu dostat se do cílových, západoevropských lokalit. Nádraží v Makedonii se proto v posledních dnech mění na provizorní uprchlické tábory.

Trajekt Eleftherios Venizelos
Zdroj: Alkis Konstantinidis/Reuters

Do Makedonie míří dalších 2500 běženců z aténského přístavu

Na 2440 uprchlíků ráno dovezl trajekt Eleftherios Venizelos do řeckého přístavu Pireus. Většina běženců se poté všemi dostupnými prostředky vydala na sever. Také jejich přechodným cílem je pravděpodobně Makedonie - přes ní budou putovat dál do západní Evropy.

Mnozí z těch, kteří vystoupili z lodě, ukazovali lístky za 60 eur (1600 korun), za něž si prý museli dopravu z ostrovů zaplatit. Navíc prý lístky byly na sever do Soluně, ale loď pak na cestě z nevysvětlených důvodů změnila směr do Atén.

Ze Soluně k makedonským hranicím je to po silnici přes 80 kilometrů, autem asi hodina cesty. Z Atén je ale trasa skoro o 500 kilometrů delší a bez zastavení trvá vozidlem jízda přes pět hodin.