Zemřel Egon Bahr, tvůrce Brandtovy „změny sbližováním“

Ve věku 93 letech zemřel německý sociálnědemokratický (SPD) politik Egon Bahr, tvůrce takzvané východní politiky západoněmecké vlády za kancléře Willyho Brandta. Bahr zemřel v noci na dnešek na srdeční infarkt. Je považován za tvůrce takzvané východní politiky bonnské vlády v duchu zásady „změna sbližováním“.

„S velkým zděšením a hlubokým zármutkem jsme se v noci dověděli o úmrtí Egona Bahra,“ řekl v reakci na zprávu předseda SPD a vicekancléř Sigmar Gabriel. Německá sociální demokracie a mnoho lidí v Evropě truchlí za „odvážného, upřímného a velkého sociálního demokrata, architekta německé jednoty, politiky míru a Evropana,“ dodal Gabriel.

Podle něj byl Bahr „jedním z největších politiků poválečné éry, který vždy věřil v jednotu Německa a pracoval pro to, aby byla umožněna“.

Willy Brandt s Egonem Bahrem v roce 1972
Zdroj: Sven Simon/ČTK/Picture Alliance

Po volbách v roce 1969 se Bahr stal státním tajemníkem ve spolkovém kancléřství a zároveň zmocněncem Brandtovy vlády pro Berlín. Byl považován za jednoho z nejdůležitějších a nejvlivnějších poradců a zároveň přátel Willyho Brandta, jenž byl ve funkci v letech 1969 až 1974.

Německo uznalo neplatnost Mnichovské dohody

V letech 1972 až 1974 byl Bahr také ministrem pro zvláštní úkoly a od roku 1974 do roku 1976 ministrem pro hospodářskou spolupráci.

Cílem východní politiky bonnské vlády bylo zlepšit vztahy západního Německa se socialistickými zeměmi a výsledkem byla na začátku 70. let série smluv se Sovětským svazem a jeho satelity.

Smlouva o vzájemných vztazích mezi Československem a Západním Německem byla podepsána v roce 1973. Jejím nejvýznamnějším bodem bylo uznání neplatnosti Mnichovské dohody z roku 1938.

Egon Bahr se sešel v červenci 2015 s Michailem Gorbačovem
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Ještě koncem července byl Bahr v Moskvě a společně s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem se vyslovil proti vzájemnému odcizení mezi Německem a Ruskem kvůli ukrajinské krizi.