Clintonovou vnímá negativně nejvíc Američanů za 15 let

Obliba favoritky amerických demokratických prezidentských primárek Hillary Clintonové je nejnižší za posledních téměř patnáct let. Vyplývá to z průzkumu CNN, podle něhož působí politička na 53 procent Američanů negativně. Pokles popularity zřejmě souvisí s aférou s používáním soukromého e-mailového účtu pro služební komunikaci v době, kdy působila jako šéfka americké diplomacie.

Clintonová vedla americkou diplomacii v letech 2009 až 2013 a po celou dobu používala soukromou adresu elektronické pošty, což v USA vyvolalo skandál. Zákon tehdy používání soukromých adres k vyřizování oficiální komunikace sice nezakazoval, Clintonová ale čelí především ze strany republikánské opozice kritice za možné ohrožení národní bezpečnosti. Aféru v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním stále probírají média. 

Podle analytiků je právě ona hlavní příčinou poklesu popularity bývalé šéfky diplomacie. Neúspěšná uchazečka o demokratickou prezidentskou nominaci z roku 2008 má bez ohledu na pokles popularity stále pevně v rukou současný vnitrostranický souboj.

Méně oblíbená, mezi demokraty ale jasná vítězka

Oproti červenci sice její podpora mezi voliči demokratů poklesla o devět procentních bodů, se 47 procenty má ale stále velký náskok před druhým politikem v pořadí, vermontským senátorem Berniem Sandersem. Ten si proti minulému průzkumu polepšil o deset bodů a podporuje jej 29 procent voličů.

Mezi republikány si v průzkumech udržuje náskok více než deseti procentních bodů miliardář Donald Trump, za nímž se v posledních průzkumech objevují bývalý guvernér Floridy Jeb Bush a neurochirurg Ben Carson.

Donald Trump
Zdroj: Brian Snyder/Reuters

Podle mexické vlády je Trump zřejmě rasista

Trump se nedávno vyslovil pro vyhošťování ilegálních přistěhovalců a pro výstavbu zdi na hranici USA s Mexikem. Miliardář navíc navrhuje, aby náklady na vybudování bariéry uhradilo Mexiko. Proti jeho návrhům se ostře vymezila mexická vláda – podle ní „odráží předsudky, rasismus, nebo prostou ignoranci“.

Politik už dříve uvedl, že ilegální imigranti „musí odejít“. V USA přitom žije odhadem na 11 milionů cizinců bez příslušných dokladů. Trump také označil Mexičany za násilníky a zločince, za což se jeho podniky dočkaly bojkotu nejen ze strany mexických, ale i některých amerických společností.

Vydáno pod