K výbuchu v Káhiře se přihlásil Islámský stát – desítky zraněných

Desítky lidí zranila exploze před budovou egyptských bezpečnostních sil na severním předměstí metropole Káhiry. Výbuch rozbil okna i několik bloků od místa útoku, k němuž se přihlásil Islámský stát (IS).

K silnému výbuchu došlo podle svědků kolem druhé hodiny ranní místního času. Bomba byla ukrytá v autě. Zranila celkem šest policistů a desítky civilistů. Naprostá většina z nich je ve stabilizovaném stavu v nemocnici. Podle obyvatel Káhiry byla exploze slyšet v několika blízkých čtvrtích egyptské metropole.

Jeden ze svědků, který pracuje poblíž zasažené budovy, prohlásil: „Moje dítě spadlo z postele. Utíkal jsem do kanceláře - našel jsem ji úplně zničenou.“

„Muž náhle zastavil před budovou bezpečnostních sil, vyskočil z auta a odjel na motorce. Auto explodovalo a zranilo šest strážníků,“ informovalo egyptské ministerstvo vnitra. Exploze vytvořila na ulici kráter a částečně zničila budovu.

Na křižovatce zastavilo auto. Ti lidé podle mě nastavili načasování výbuchu podle semaforů. Když pak padla červená, dva  z nich nasedli do auta a odjeli. Za tři minuty pak bomba explodovala.
Svědek výbuchu
Zpravodaj ČRo: V Egyptě roste počet sofistikovaných útoků (zdroj: ČT24)

K nejnovějšímu útoku se přihlásili extremisté ze Sinaje hlásící se k IS. Atentát je podle prohlášení zveřejněného na sociálních sítích odplatou za smrt šesti „bratrů mučedníků“, které Egypt v květnu popravil za účast na loňském teroristickém útoku na Sinaji.

V tomto roce již došlo v Káhiře k několika bombovým útokům, za nimiž stáli islámští radikálové ze Sinaje. Minulý týden byli zraněni čtyři policisté při výbuchu bomby poblíž budovy soudu na východě Káhiry, k němuž se přihlásila islamistická skupina Adžnád Misr.

Egypt se se zvýšeným násilím islámských radikálů potýká od roku 2013, kdy armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího zvoleného za islamistické Muslimské bratrstvo. Po zákazu bratrstva se extremisté zaměřili na vojáky a policisty a útočí na ně zejména na Sinaji, ale také v egyptských městech.

Egyptský prezident před pár dny posvětil kontroverzní protiteroristický zákon zaměřený právě proti radikálům.

  • Egypt se potýká s násilím islámských radikálů od roku 2013, kdy armáda svrhla prezidenta Muhammada Mursího zvoleného za islamistické Muslimské bratrstvo.
  • Po zákazu této organizace se extremisté zaměřili na vojáky a policisty a útočí na ně zejména na Sinajském poloostrově.
  • Po svržení Mursího skončily ve věznicích stovky příznivců Muslimského bratrstva a mnozí dostali vysoké tresty.
  • Mursí byl odsouzen k trestu smrti, ale proti rozsudku se může ještě odvolat.