Řecký trajekt veze 2500 uprchlíků z Kosu do Pirea

Obří trajekt Eleftherios Venizelos, který sloužil na řeckém ostrově Kos k ubytování a příjmu syrských uprchlíků, odplul se stovkami běženců k pevninskému Řecku. Původně měl zamířit do Soluně na severu země, ale úřady kvůli logistickým komplikacím směr lodi změnily. Plavidlo má podle posledních informací zakotvit ve čtvrtek ráno v přístavu Pireus.

Řecké ministerstvo pro Makedonii a Thrákii podle deníku Ta Nea vydalo prohlášení, podle něhož se úřady snaží zajistit, aby se utečenci vylodili na pevnině s co nejmenšími komplikacemi. Také chtějí přijímat „následně opatření k přepravě uprchlíků do cíle, který si přejí“. Přestože by podle unijních smluv mělo Řecko zajistit uprchlíkům pobyt na svém území, nehodlají úřady zřejmě ani tentokrát klást běžencům překážky v jejich cestě dál na sever k makedonské hranici. Přes ni proudí uprchlíci balkánskou cestou především do Německa.

Loď měla na programu ještě zastávku na ostrovech Kalymnos a Leros v Egejském moři, aby na nich vyzvedla další desítky až stovky běženců, kteří se dostali až tam. Z Kosu vyplul trajekt s 1700 uprchlíky a do Pirea má dorazit s až 2500 lidmi. Není zatím jasné, zda loď pak opět zamíří na Kos. Také není potvrzeno, že řecké úřady pronajmou ještě jedno podobné plavidlo k převozu migrantů, aby ulevila přetíženým ostrovům, kde se uprchlíci vyloďují z člunů z Turecka.

Paluba lodi Eleftherios Venizelos fungovala po dobu kotvení na Kosu jako středisko k registraci a následné nouzové ubytování uprchlíků, protože na ostrovech k tomu není dostatečná infrastruktura. Tuto službu financovalo Řecko, potažmo Evropská unie. Za cestu trajektem z Kosu do Atén si migranti údajně ale zaplatili ze svého.

Trajekt Eleftherios Venizelos
Zdroj: Tereza Šupová/ČTK

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky jen za minulý týden do Řecka dorazilo přes 20 000 uprchlíků a za celý červenec pak více než 50 000, což je více než za celý loňský rok. Až 82 procent příchozích tvoří Syřané, 14 procent jsou Afghánci a tři procenta Iráčané. Většina prý má nárok na uprchlický status. Úřad počítá s tím, že příval uprchlíků se nezastaví, a doporučil řecké vládě, aby ustavila speciální skupinu, která bude koordinovat příjem lidí a humanitární pomoc. Evropská agentura Frontex, která zajišťuje hranice Evropské unie, oznámila, že tuto hranici v červenci překročilo téměř 110 000 běženců. Od ledna pak do EU přicestovalo už 340 000 uprchlíků

Řecká pobřežní stráž musela od úterý čtrnáctkrát zasáhnout v Egejském moři a pomoci 534 uprchlíkům. Incidenty se staly u ostrovů Lesbos, Chios, Agathonisi, Samos, Kos a Farmakonisi.