Indičtí farmáři končí životy pod tíhou zákonů a neúrody. Zárodek řešení je zatím daleko

Být zemědělcem v Indii není nic jednoduchého. Farmáři si dlouhodobě stěžují na nedostatečné vynahrazování ztrát – a dokonce neváhají nasazovat svůj život. Na 25 tisíc jich o víkendu podepsalo petici, ve které vyhrožovalo sebevraždou. Fatální rozhodnutí nejsou v praxi Indie výjimkou, přesto místní vláda nakonec kývla a zemědělcům přislíbila peníze navíc. Dílčí výhra ale poměry v indickém zemědělství – i osudy těch, kteří se o něj starají – zatím příliš neřeší.

Pod dopisem byli podepsáni vesměs zemědělci z okresu Mathura. Snaží se od lokální vlády získat celkem 8 miliard rupií jako náhradu za vyvlastnění půdy podle zákona z roku 1998.

Jak upozornil Vice News, sebevraždy zemědělců kvůli ztrátám jsou v Indii dlouhodobým problémem, který však světové pozornosti trochu uniká. Jen v roce 2012 ukončilo takto svou trýzeň téměř 14 tisíc zemědělců, což tvořilo 11 procent všech sebevražd v zemi. Od začátku letošního roku jen ve státě Maharaštra dobrovolně skončilo život přes 1300 mužů, jak informoval deník Times of India.

Důvodů tohoto trendu je hned několik. Farmáře sráží do kolen zejména vysoké dluhy, s jejichž splácením marně bojují. Loni demonstrovaly v indické metropoli tisíce lidí kvůli kontroverzní reformě, která umožňuje vyvlastnit půdu ve prospěch velkých investorů. Hlavním kritériem zákona je služba pozemku „pro veřejné blaho“ - a arbitrem není nikdo jiný než indická vláda.

Indické zemědělství - nutný úděl pro vytrvalé
Zdroj: ČTK/AP

Novela nahrazuje zákon, který před 118 lety ve své někdejší kolonii zavedli Britové. Vyvlastňování pozemků bylo jeho prostřednictvím zdlouhavé a často se zastavilo. Nyní vláda zavedla více oficiálních důvodů, proč půdu zabrat, je také těžší se odvolat. Protestují proto zemědělci a zákon kritizuje i opozice.

V dubnu vyvolal pozdvižení případ farmáře, který se na protest proti pozemkové reformě oběsil. Jeho živobytí dopadlo podobně jako u tisíce dalších případů – utopeno v přívalech deště a dluhů. Sebevražda tohoto muže přiměla ke komentáři třeba indického premiéra Módího, který na Twitteru vyjádřil soustrast jeho rodině.

Pojištěna je méně než pětina indických rolníků

Konkrétní politické kroky, i když spíše jednorázové než strukturní, ale přicházejí ze strany úřadů až nyní. Po varování více než 25 tisíc rolníků ochotných položit kvůli situaci v zemědělství život, vláda v okrese Mathura alespoň přislíbila finanční kompenzaci. „Zdejší vláda je připravena zaplatit farmářům čtyřikrát vyšší kompenzace,“ oznámil okresní úřad podle International Business Times. „Požadavek jsme už předložili. Finanční prostředky budou uvolněny brzy,“ stojí ve vyjádření.

Zemědělcům také nijak nepomáhá špatné počasí a silné deště, které mohou zničit úrodu a s ní i jediný zdroj příjmu. Méně než 20 procent farmářů je přitom podle úřadů proti takovým situacím pojištěno.

Indickou ekonomiku táhne v poslední době právě zemědělství, jenže země čelí stále extrémnějším změnám počasí, které vedou k devastaci úrody. Indie byla v minulých letech vystavena jak extrémnímu suchu, tak i zničujícím záplavám. Počasí se stává nepředvídatelným a chudí farmáři nemají prostředky na to, aby tyto extrémy mohly předvídat a připravit se na ně.

Jejich vyhlídky chce alespoň částečně zlešit kampaň, kterou spustil indický meteorologický web Skymet. Jeho nástroje dokáží odhadnout úspěšnost pěstování dané plodiny v určité lokalitě, umí vytvářet střednědobé předpovědi počasí a období monzunů. Organizace Skymet se dnes snaží pomáhat malým zemědělcům skrze nejrůznější projekty. Společnost doufá, že se jí časem podaří zahrnout do svého vzdělávacího projektu celou zemi.