Jihoafrická justice zasáhla: Pistorius zatím zůstane za mřížemi

Jihoafrické ministerstvo spravedlnosti odložilo rozhodnutí o propuštění Oscara Pistoriuse z vězení a předalo věc zvláštní komisi k přešetření. Podle ministerstva bylo rozhodnutí učiněno předčasně a nemá žádný právní základ. Bývalý paralympijský šampion měl po 10 měsících opustit jihoafrickou věznici tento pátek a zbytek pětiletého trestu strávit v domácím vězení v luxusní vile svého strýce na předměstí Pretorie.

Podmínečné propuštění k prvnímu možnému datu doporučila vězeňská služba. Podle jihoafrického práva mají málo nebezpeční vězni strávit pouze jednu šestinu trestu za mřížemi – hlavně kvůli přeplněnosti tamních káznic.

Osmadvacetiletý Pistorius byl odsouzen za zastřelení své přítelkyně Reevy Steenkampové z nedbalosti a za nedovolené ozbrojování. Obvinění z úkladné vraždy byl zproštěn. První handicapovaný sportovec v dějinách, který na olympijských hrách závodil proti zdravým běžcům, ale zdaleka nemá vyhráno. Státní zástupce se proti původnímu verdiktu odvolal, druhé kolo procesu začne v listopadu.

Pistorius zastřelil Steenkampovou předloni o valentýnské noci přes dveře toalety. Údajně si ji spletl se zlodějem a střílel ze strachu. Když uviděl její mrtvé tělo, prý mu to zlomilo srdce. Obžaloba jej naopak vinila z toho, že partnerku zastřelil úmyslně. Soud musel být několikrát přerušen, protože se Pistorius zhroutil – běžně brečel a zvracel.

Rodina Steenkampové považovala 10 měsíců, které Pistorius strávil za mřížemi, za příliš mírný trest.