Majitelé vybuchlého čínského skladu obešli pravidla díky konexím

Jedním ze dvou majitelů vybuchlého skladu s nebezpečným materiálem v čínském Tchien-ťinu je syn bývalého šéfa přístavní policie ve městě. Podle čínských médií tak příslušná firma využívala svých známostí mezi vlivnými lidmi k obcházení bezpečnostních pravidel. Exploze si vyžádala 114 životů. Dalších 674 lidí skončilo v nemocnici a 65 osob je stále nezvěstných.

Dosud byla vlastnická struktura firmy Ruihai International Logistics obestřená tajemstvím. Agentura Nová Čína nyní uvedla, že jedním z majitelů je syn bývalého policejního šéfa
Tung Če-süan, druhým tichým společníkem je bývalý řídící pracovník ve státní chemické společnosti Jü Süe-wej. Také on prý využíval svých konexí k tomu, aby firma dostala příslušná povolení.

Zpráva podle agentury Reuters podporuje všeobecný předpoklad, že soukromé čínské společnosti využívají osobních vztahů s lidmi ve vládě k tomu, aby obcházely pravidla, často s katastrofálními důsledky.

Oba spolumajitelé firmy jsou mezi deseti zatčenými, které policie v souvislosti s vyšetřováním exploze zadržela.

Policista brání v přístupu k troskám explodovaného skladu
Zdroj: Reuters/Stringer

Tung údajně přiznal, že Jü ho přivedl do firmy v roce 2012 právě pro jeho známosti, díky nimž mohl snadno získat požární osvědčení pro obchod s nebezpečným materiálem. "Přinesl jsem všechny materiály k renovačním plánům a požární certifikát byl brzy vydán," cituje Nová Čína Tunga.

Požární osvědčení následně dalo místním úřadům záminku k vydání povolení stavby skladu, i když ten měl stát méně než povolený kilometr od nejbližších domů a veřejných silnic. To připustil i jeden z příslušných úředníků.

Vydáno pod