Útočník z Bangkoku nejednal sám, byl součástí sítě

Pondělní teroristický útok v Bangkoku nebyl dílem jediného člověka. Podle šéfa thajské policie byl útočník členem širší sítě. Policie po muži, jenž pravděpodobně umístil bombu, která v hinduistickém chrámu zabila nejméně 20 lidí a desítky dalších zranila, stále pátrá. Údajný pachatel mluví cizí řečí, angličtina to ale není.

Thajská policie v té souvislosti vydala zatykač na dosud neidentifikovaného cizince. Rovněž vypsala odměnu ve výši milionu bahtů (přes 675 tisíc korun) za informace vedoucí k dopadení hlavního podezřelého. Podle zatykače je hledaný muž podezřelý mimo jiné z promyšleného úmyslného zabíjení.

Mluvčí policie Pravut Tchavónsiri uvedl, že zatykač je vydán na „neidentifikovaného cizince“ ze dnes zveřejněného policejního portrétu. Obraz byl vytvořen na počítači na základě snímků z bezpečnostních kamer.

Policie dokonce vypsala odměnu ve výši milionu bahtů (přes 675 000 korun) za informace vedoucí k jeho dopadení. S výzvou se na podezřelého obrátil i premiér Prajutch Čan-Oča: „Rychle se vydejte, jinak se může stát, že přijdete o život při policejním zásahu.“

Všichni, kdo byli v chrámu, jsou podezřelí

K výslechu už bylo předvoláno několik lidí, které zachytily bezpečnostní kamery ve svatyni. Policejní šéf řekl, že každý kdo se na záběrech objevil zhruba v době výbuchu, je pokládán za podezřelého.

Šéf thajské policie Somjot Pumpanmuang řekl, že pachatel „to určitě neudělal sám. Je to síť“. Podle něj museli pracovat jako organizovaná skupina, protože muž věděl, jak utéct, což by prý nikdo nezvládl sám. Policejní šéf se rovněž domnívá, že na akci se museli podílet i thajští občané.

Mluvčí policie Pravut Tchavónsiri potvrdil, že policie pátrá po komplicích hlavního podezřelého. „Tento typ útoků obvykle neplánuje jedna osoba sama,“ upozornil mluvčí.

Příbuzní obětí atentátů v Bangkoku se přišli pomodlit do znovuotevřeného chrámu
Zdroj: ČTK/AP

Chrám je znovu otevřen

Hinduistická svatyně na rušné křižovatce v centru města se ve středu ráno, 34 hodin po atentátu, znovu otevřela veřejnosti. Chrám kromě hinduistů hojně navštěvují také buddhisté.

Někteří lidé položili květiny nebo zapálili vonné tyčinky před lehce poničenou sochou hinduistického boha Brahmy. Pomodlit se přišel za doprovodu buddhistických mnichů i mladý Singapuřan, který při pondělním atentátu přišel o matku, a příbuzní dalších čtyř obětí z jedné malajsijské rodiny.

V úterý se v centru thajské metropole neznámí pachatelé pokusili o další dva atentáty, které ale nezpůsobily žádná zranění. Při prvním útoku neznámý muž shodil z jednoho z mostů nálož, která explodovala ve vodě. Později další útočník odpálil bombu u stanice městské rychlodráhy.

Policie nevylučuje, že jednotlivé exploze spolu mohou souviset, a nechává otevřené všechny vyšetřovací verze, včetně útoku muslimských separatistů z jihu země nebo čínských Ujgurů, které minulý měsíc Thajsko vyhostilo zpět do Číny.

Zbytky bomb nasvědčují tomu, že je sestrojili stejní pachatelé, poznamenal policejní mluvčí.