Vycvičit rebela stojí USA milion dolarů. Co jsou Nové syrské síly zač?

Říká se jim Nové syrské síly – celkem 54 umírněných rebelů už prošlo americkým výcvikovým programem. Každý z nich stojí Washington skoro milion dolarů. „Absolvent“ programu Abú Iskander v rozhovoru pro CNN uvedl, že je nutné trénink urychlit – zájem prý mají tisíce Syřanů. Řada z nich chce ale bojovat nejen s Islámským státem (IS), ale i s vojsky Asadova režimu. A volá po vytvoření bezletové zóny.

Vycvičení zástupci umírněné syrské opozice, která v době arabského jara povstala proti prezidentovi Bašáru Asadovi, mají mezinárodní koalici proti IS pomoci pozemním bojem. V nejbližší době má program absolvovat dalších 70 rebelů. Podle syrského bojovníka je přínos amerického výcvikového programu nesporný.

„Je to sen. Od začátku naší revoluce jsme požadovali, aby byla Syrská svobodná armáda vyzbrojena. Nejsme žádná sekta, chceme vybavit a posílit armádu, aby porazila tyto temné síly – IS a jeho spojence,“ konstatoval Abú Iskander.

Zároveň ale apeloval na Washington, aby celý proces urychlil. „Výcvikem chce projít 17 tisíc Syřanů, trénink ale probíhá pomalu. Potřebujeme, aby byl rychlejší – 30 dnů místo 45. Mohli bychom mít 500 lidí v Jordánsku a dalších 500 v Turecku. Jsme (USA) vděční, ale je nutné, aby to bylo rychlejší,“ řekl CNN Abú Iskander.

Boje s Islámským státem
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

Američané ostřelují pozice IS ze vzduchu. Hlavním úkolem Abú Iskandera je navádět letadla správným směrem. Jde do přední linie a vojenská letadla díky GPS vědí, kde útočit.

Výcvikem mají projít tisíce povstalců

USA zahájily výcvikový program v květnu. Počítaly s tím, že jím ročně projde 5400 dobře vybraných lidí, kteří pak budou využitelní pro pozemní boj v Sýrii. Mnoho uchazečů ale bylo vyloučeno při výběru jako nevhodní. Jedna z podmínek je totiž ta, že vycvičení muži budou bojovat výhradně proti radikálům, a nikoli proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Podle Abú Iskandera je ale jasné, že se nakonec postaví i Asadovi. Mezi umírněnými povstalci se navíc ozývá požadavek na vytvoření bezletové zóny na severu Sýrie. „Asadův režim bojuje proti nám. Vyčistíme oblasti od IS a budeme muset čelit Asadovi – zůstaneme sedět, aniž bychom s ním válčili?“ ptá se bojovník. „Vytvořte bezletovou zónu, pak nebudeme prchat do Evropy, zůstaneme doma. Nechceme brečet (jako oběti) na televizních obrazovkách, přejeme si, aby Asadův režim padl,“ dodal.

Samotný výcvikový program má řadu kritiků. Několik „absolventů" nedávno zajali radikálové z fronty An-Nusra blízké Al-Káidě. Podle některých lidí je tento program neudržitelný.

Další naděje na mír?

Syrský konflikt trvá od roku 2011. Asadův režim má nyní pod kontrolou jen zhruba čtvrtinu syrského území - ovšem s polovinou obyvatel. Rada bezpečnosti OSN v pondělí schválila usnesení, ve kterém podpořila zahájení přípravných rozhovorů o obnovení míru.

Počítá se s tím, že v září začnou pracovat čtyři pracovní skupiny, které se budou zabývat bezpečností, bojem proti terorismu, politickými i právními otázkami a nakonec obnovou země. Má vzniknout „přechodné vedení“, které bude sestaveno na základě vzájemné dohody a které zajistí pokračování práce vládních institucí. RB OSN rozhodla na základě konsenzu, dosud její práci blokovaly odlišné postoje Ruska a Číny, které jsou spojenci Damašku.